Vládní návrhy: Likvidace již otevřených láhví a kontrola dovozu

Praha – Už ve středu bude vláda po třinácti dnech částečné prohibice jednat o jejím zmírnění, neboť ekonomické následky nařízení zákazu prodeje alkoholu těžce dopadají na každého napříč sektorem včetně státu. Ministr zdravotnictví Leoš Heger dnes v České televizi naznačil, v jakém duchu by se nařízení mělo nést. Jisté je, že doposud otevřené láhve budou muset být zlikvidovány. Podle premiéra Petra Nečase bude zásadním opatřením budoucí kontrola dovozu metylalkoholu do České republiky.

Na dnešním jednání poradní skupiny upravovali podle Leoše Hegera experti podklady pro nařízení vlády, které by mělo zmírnit částečnou prohibici. Původní návrh prý totiž obsahoval pouze novou výrobu a vpouštění do distribuce.

Leoš Heger, ministr zdravotnictví

„Neřešila (stará verze) ale uplně přesně, co bude s obsahem a láhvemi, které nemají výrobní certifiákát, že líh je v pořádku. Hledali jsme tak cestu, jak pustit ke konzumentům alkohol ze skladů, který by byl bezpečný. A to i menších likérek a restauračních zařízení.“

Na středeční jednání vlády tak zamíří verze, která umožní všem výrobcům a vlastníkům starých láhví žádat výrobce o certifikát původu lihu. Bude na to termín pravděpodobně šedesáti dnů a podle Hegera láhve, které certifikát nebudou mít, bude potřeba zlikvidovat.

Nejmenší problém sehnat potvrzení o nezávadnosti lihu budou mít výrobci alkoholu, trochu složitější to bude pro velkosklady, které zboží berou přímo od výrobců, předpokládá ministr. „Samozřejmě, čím jste v řetězci dál, budete muset jít zpět přes dodavatele. Proto ty dva měsíce, abyste měli šanci ten legální alkohol si prověřit,“ vysvětlil ministr. 

AHR se šedesátidenní lhůta ke zjištění kvality alkoholu nelíbí

Asociace hotelů a restaurací (AHR) nesouhlasí s návrhem 60denní lhůty, který zřejmě restaurace a obchody dostanou na to, aby si sehnaly doklady o nezávadnosti svého nakoupeného alkoholu, jinak jej budou muset zničit. 

„Navrhli jsme, aby to opatření, které se týká kolkování a rodných listů pro lihoviny, platilo od určitého data retroaktivně. K pančování toho alkoholu docházelo v srpnu, všechno, co bylo vyrobeno předtím, tak je z našeho pohledu bezpečné a mohlo by jet ve starém režimu a zásoby bychom mohli vypotřebovat,“ řekl prezident Asociace Václav Stárek. 

Leoš Heger, ministr zdravotnictví

„Je pro nás celkem nemožné ohraničit produkci, která by byla bezpečná cestou zpátky. Policie sice datovala počátek pančovaní na srpen tohoto roku, ale nikdo neví, co se dělo předtím. To, co se ví, je, že v oběhu je asi třicet tisíc jedovatých láhví.“

Ministr zdravotnictví se kloní k tomu, aby budoucí opatření byla přísná

Zda staré láhve dostanou nové kolky, není dosud jisté a bude to také předmětem jednání vlády. Jisté ale podle ministra zdravotnictví je, že do prodeje se dostanou ty láhve, které budou mít kolek starý, budou k ní doklady, že byly koupeny na regulérním trhu, a láhev bude splňovat náležitosti neotevření a originality. 

Rodné listy pak budou muset být razítkovány a budou pod kontrolou výrobců. Kontrola celé sítě pak bude spadat pod ministerstva zemědělství a průmyslu a obchodu. Účastnit se budou i hygienické orgány, a to především v kontrolách restaurací, kde budou kontrolovat nové láhve. Láhve které jsou dosud otevřeny, budou muset být zlikvidovány. Nařízení vstoupí v platnost tehdy, až bude vydáno jako součást mimořádného opatření ministra zdravotnictví číslo čtyři.

Nečas: Pracujeme s několika variantami zmírnění částečné prohibice

„Velice intenzivně na tomto problému pracujeme. Vláda bude pracovat s několika variantami. Jsme si vědomi, že to je citlivý problém, neboť například na prodej lihovin v restauračních zařízeních je navázána například mzda pracovníků. Budeme hledat způsob, který bude minimalizovat dopady na tyto provozovny,“ řekl premiér Petr Nečas po jednání se zástupci Unie výrobců a dovozců lihovin. Zásadním opatřením dlouhodobějšího charakteru bude podle premiéra eliminace černého trhu a především pak kontrola dovozu metylakoholu, který není v Česku výraběn a je dovážen. 

Petr Nečas a Leoš Heger
Zdroj: Viktor Chlad/isifa/LN

V otázce exportu bude podle Nečase mít obnovení vývozu za uvolněním prodeje „jistou prodlevu“, neboť musí být projednáno s EU. Česká strana podle něj nemá co tajit a s odpovědnými zástupci Evropské komise každý den komunikuje. Stát je podle něj připraven napomáhat také obnovení spotřebitelské důvěry.

Vláda se také usnesla, že budou opatřeny klíčové analýzy celé sítě kolem lihovin, aby se zjistilo, zda stát mohl a měl udělat někde více. „Je to opravdu tragédie a nelze to bagatelizovat,“ prohlásil Nečas. Zároveň však dodal, že stát nemůže zodpovídat za vše. „My sami chceme sobě a české veřenosti dát poctivou odpověd, zda stát mohl někde udělat něco jinak, zda nedošlo k chybám, zda někde nejsou díry a podobně,“ ujišťoval Nečas.