Šťastný neví, zda bude hlasovat proti Klausovi

Praha – Poslanec za ODS Boris Šťastný souhlasí s důvody, proč prezident Klaus vetoval prováděcí zákon k důchodové reformě. Vadí mu zejména to, že vláda chce druhý pilíř financovat pomocí zvyšování daní. Konečné rozhodnutí, zda bude hlasovat s poslaneckým klubem proti vetu, nebo podpoří prezidenta, zatím nechce říct. „Má loajalita k oběma je velmi silná,“ zdůraznil. Občanští demokraté dnes na „pracovní schůzce“ řešili rozpory mezi vládou a šesticí rebelujících poslanců. K definitivní shodě zatím nedospěli.

„Musím říct, že mi prezidentovo veto zamotalo hlavu. To zdůvodnění, které jsem si velmi podrobně přečetl, mi velmi konvenuje. Porovnával jsem ho s programem ODS a musím říct, že pan prezident má v mnohém pravdu,“ prohlásil v dnešním Interview ČT24 Boris Šťastný.

Poslanec v souvislosti s reformou penzí s Václavem Klausem souhlasí hlavně v jedné otázce: Kde vzít na druhý pilíř peníze? Podle Šťastného stát nyní nemá dostatečný finanční polštář, ze kterého by nový důchodový systém financoval. „My jsme v programu občanských demokratů, se kterými jsme šli do voleb, slíbili, že se pokusíme potřebné peníze najít třeba z privatizace majetku, a nikoliv zvyšováním daní,“ argumentuje koaliční rebel.

Jiří Oliva z TOP 09 jednorázové příjmy, mezi které řadí i privatizaci státních podniků, nechce připustit. „Tyto příjmy nemohou saturovat stálé náklady, které reformy přináší,“ tvrdí místopředseda Poslanecké sněmovny.

Šťastný zároveň připomněl, že jako „loajální poslanec“ během předchozích hlasování vždy pro návrh penzijní reformy zvedl ruku. „Současně jsem ale nikdy nehlasoval proti prezidentovi. Je to takový oříšek, který budeme muset rozlousknout během několika týdnů,“ uvedl a dodal, že situaci, která podle ministra financí Kalouska může vést až k pádu vlády, chce řešit klidnou cestou. „Je to jenom práce, je to politika,“ podotkl.

Rebelové z ODS se s poslaneckým klubem zatím neshodli

Kromě včerejšího prezidentova veta k prováděcímu zákonu důchodové refromy stabilitu Nečasova kabinetu ohrožuje také šestice poslanců ODS. Rebelové se nemohou s vládou shodnout na ekonomických reformách. Před časem po vrácení ze Senátu odmítli opět schválit už jednou sněmovnou přijatý vládní stabilizační balíček, který kromě jiných změn
zvyšuje o procento obě sazby daně z přidané hodnoty.

Vláda balíček v nezměněné podobě předložila do sněmovny znovu a spojila s ním důvěru,
a tedy svůj osud. Nečas už jednoznačně řekl, že vláda odejde, pokud poslanci kdykoliv balíček odmítnou.

Rebelové v ODS
Zdroj: ČT24

Na dnešní schůzce „pracovní skupiny ODS“ mezi nespokojenými poslanci a vedením strany k dohodě nedošlo. „Velmi intenzivně jednáme. Bavíme se o konkrétních položkách, o konkrétních číslech,“ poznamenal při odchodu ze schůzky někdejší ministr zemědělství a
jeden z revoltujících Ivan Fuksa.

Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura setkání, kterého se účastnil i premiér Petr Nečas, označil za jedno z mnoha pokračujících jednání. Na nalezení kompromisu je asi měsíc, do druhého čtení vládou podruhé předloženého zákona. „Na některých bodech shoda je, na některých není, ale dokud není dohodnuto všechno, není dohodnuto nic,“ podotkl Stanjura.