USA: Hlavní brzdou světové ekonomiky je zadlužená eurozóna

New York - Dluhová krize v eurozóně zůstává největší brzdou světové ekonomiky, ačkoli se již situace v tomto regionu výrazně zlepšila. Prohlásil to americký ministr financí Timothy Geithner. Přestože Američan upozornil, že eurozóna již zavedla řadu přesvědčivých protikrizových opatření, ratingová agentura Standard & Poor's dnes zhoršila výhled ekonomiky zemí platících eurem.

V letošním roce podle nové prognózy očekává hospodářský pokles o 0,8 procenta a v příštím roce počítá se stagnací. Předchozí červencová prognóza předpokládala, že ekonomika napřesrok stoupne o 0,3 procenta po letošním poklesu o 0,7 procenta.

Ekonomika eurozóny ve druhém čtvrtletí podle statistického úřadu Eurostat klesla o 0,2 procenta. Pokud by pokles pokračoval také ve třetím čtvrtletí, dostala by se eurozóna do recese. Ta je obvykle definována jako minimálně dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou.

Výzkumná společnost Markit minulý týden upozornila, že hodnoty indexů nákupních manažerů ve třetím čtvrtletí ukazují na pokles hrubého domácího produktu eurozóny o zhruba 0,6 procenta.

Vydáno pod