Důchodová reforma připraví státní kasu o 45 miliard

Praha - Spuštění důchodové reformy a s tím spojené přesměrování peněz části lidí do nově zaváděného druhého pilíře důchodového systému sníží příjmy státního rozpočtu v letech 2013 až 2015 zhruba o 45 miliard korun. Podle ministerstva financí to však není neočekávané, střednědobý výhled státního rozpočtu s tím počítá.

Výpadek odvozuje ministerstvo financí z povinného odvodu pojistného na důchodové pojištění u těch lidí, kteří se přihlásí do druhého pilíře důchodové reformy, a budou tak část pojistného platit do soukromých penzijních fondů. „Nejedná se ovšem o ztrátu pro veřejné finance, protože v budoucnosti dojde ke snížení nároků na první pilíř, a tedy na státní rozpočet,“ upozornil mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

V příštím roce počítá návrh státního rozpočtu s výpadkem příjmů ze sociálního pojištění šest miliard korun. „V roce 2013 lze výpadek odvodit z toho, že počet účastníků druhého pilíře bude v prvním roce zavedení důchodového spoření narůstat postupně,“ uvedl Jakob. V roce 2014 by to ovšem již mělo být 19,3 miliardy korun a v roce 2015 necelých 20 miliard korun.

Odhadnout snížení příjmů je nesnadné

„Odhady kolem 20 miliard korun jsou podle mého názoru realistické,“ tvrdí hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Zároveň ale upozornil na to, že odhadnout snížení příjmů státního rozpočtu v důsledku reformy je nesnadné, protože zapojení do druhého pilíře bude dobrovolné a neví se, kolik lidí se do reformy zapojí.

Spouštění důchodové reformy od příštího roku se však může zkomplikovat. Prezident Václav Klaus tento týden vetoval technické novely zákonů k uskutečnění reformy. Navíc není jisté, zda Poslanecká sněmovna jeho veto přehlasuje. K názoru prezidenta se totiž připojili i někteří poslanci vládní ODS.