Němci míří k ESM, odstranili poslední překážku

Berlín - Evropský stabilizační mechanismus dostal od Němců zelenou. Poslední překážku, schválení deklarace, která zajišťuje splnění záruk požadovaných Spolkovým ústavním soudem, dnes odstranila vláda kancléřky Angely Merkelové. Fond se má stát důležitým nástrojem k odvrácení tři roky trvající dluhové krize. Německo bylo poslední zemí, která o ESM nerozhodla.

Ratifikace dohody v Německu byla zdržena kvůli stížnosti několika poslanců u ústavního soudu. Soud dal zelenou vzniku fondu 12. září, avšak vláda musela splnit určité podmínky. V souladu s tímto rozhodnutím vláda stanovila, že německý parlament může vetovat případné navýšení příspěvku Německa do fondu, který má mít k dispozici 700 miliard eur. Příspěvek Německa nyní činí 190 miliard eur.

Dolní komora parlamentu, Bundestag, bude ještě dnes o deklaraci jednat. Není však již potřeba její schvalování. Bundestag a horní komora Bundesrat schválily vznik ESM již v červnu. Prezident Joachim Gauck podepsal zákon o ESM 13. září, den po rozhodnutí ústavního soudu.

ESM by měl začít fungovat od konce října. Šéf Euroskupiny Jean-Claude Juncker uvedl, že příští měsíc by členské země eurozóny měly poskytnout ESM ve dvou splátkách 32 miliard eur. Fond by tak měl mít možnost hned v počátku půjčit až 200 miliard eur, napsala agentura Reuters.