Mexiko: Centrální banky můžou světové ekonomice pomáhat více

Mexico City - Ve světové ekonomice panuje napjaté očekávání. Vrátí se dluhová krize, nebo se situace stabilizovala? Tuto otázku řešili zástupci centrálních bank skupiny G20. Do debaty o řešení promlouvají nejen staré velmoci, ale také nově se rozvíjející ekonomiky jako například Mexiko. Tamní ekonomové varují, že dosavadní kroky centrálních bank na pomoc světové ekonomice nestačí.

Recept na globální hospodářské problémy hledali na schůzce v Mexiku náměstci ministrů financí a guvernéři centrálních bank zemí G20. Podle mexického ministra financí Gerarda Rodrigueze je nejdůležitější a nejzapeklitější úkol, kterému čelí všechny země, ochránit nízkopříjmové skupiny obyvatelstva. Právě na ně totiž krize dopadá nejvíc. 

G20 má především obavy z rostoucích cen potravin. Může za ně devastující sucho ve Spojených státech i výpadek dodávek ruské pšenice. Podle skupiny nejvyspělejších ekonomik světa hrozí potravinová krize. Mexiko jako druhá největší ekonomika latinské Ameriky chce mít v debatě silnější slovo.

Gerardo Rodriguez, náměstek mexického ministra financí

„Podle mě existuje shoda na tom, že váha zemí s rychle rostoucími ekonomikami by se měla zvýšit.“

G20 nepřesvědčily ani poslední opatření Evropské centrální banky nebo amerického Fedu. Ten do boje proti krizi nasadil zatím nejtvrdší páky, a to nákup státních dluhopisů a cenných papírů krytých hypotékami. Pokračovat v hledání řešení budou členové G20 znovu příští měsíc v Římě a žhavé téma bude především hrozící potravinová krize.

Mexiko by rádo silnější hlas v G20 (zdroj: ČT24)
Vydáno pod