Česká strojírenská skupina Alta postaví v Rusku teplárnu

Brno – Není to ani deset dní, co česká strojírenská skupina Alta obdržela jednu z největších zakázek v historii, a dnes podepsala další. Tentokrát Alta postaví ve městě Plast v Čeljabinské oblasti teplárnu za 15 milionů eur (374 milionů korun). Projekt umožní zajistit trvalé a kvalitní dodávky elektrické energie pro společnost JužZolotoUgol, která se zabývá dobýváním rud.

Projekt přinese zkvalitnění dodávky tepla jednak pro samotný závod, ale především pro obyvatele přilehlého města Plast. Alta, která je generálním dodavatelem, předpokládá, že doba výstavby nepřekročí sedm měsíců. Uvedení do plného provozu je plánováno na rok 2014. 

Alta se dlouhodobě zaměřuje na zakázky v Rusku, Bělorusku a dalších zemích. Je silně proexportní skupinou. K největším jejím kontraktům patří víceletá zakázka s Uralvagonzavodem v Nižním Tagilu za miliardu eur, která má být hotová v roce 2013. Týká se modernizace obráběcích strojů pro výrobu vagonů a další produkce.

Projekt teplárny je jedním z mnoha, které Alta v Rusku má. Alta by měla v Rusku zpracovávat i technické zadání na druhou etapu výstavby hlubokého zpracování ropy na Jasjniské ropné rafinerii. Předpokládaný objem investice druhé etapy výstavby činí 250 až 300 milionů eur. Technické zadání bude zpracováno do konce prvního pololetí 2013. Realizace výstavby je plánována v letech 2014 až 2016. Alta vypracovala návrh smlouvy o vytvoření konsorcia se společnostmi CheMont Engineering a CB&I na realizaci projektu.   

ALTA nyní mimo jiné vlastní výrobní závody TOS Kuřim - OS a společnost SE-MI service. V roce 2010 skupina koupila část ČKD Blansko Holding, a.s., zabývající se výrobou těžkých karuselů. Jejich výrobu koncem loňského roku převedla do Kuřimi. Loni do skupiny přibyla Škoda Machine Tool. Alta ji koupila od ruské strojírenské společnosti Stanko Impex Group.

Kuba: Diverzifikace exportu je enormně důležitá   

„V téhle chvíli politické překážky neexistují,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba při své návštěvě Ruska. Význam ruského trhu pro českou ekonomiku je podle ministra nyní o to větší, že odbytiště v Evropské unii, kam směřovalo osmdesát tři procent českého exportu, mají potíže. O potenciálu Ruska naopak svědčí rychle rostoucí obchod, jehož obrat loni dosáhl téměř 13,5 miliardy dolarů. Český vývoz do Ruska za posledních deset let vzrostl téměř desetkrát a letos má šanci překročit hranici šesti miliard dolarů. Zatím se však podílí na celkovém českém exportu necelými čtyřmi procenty.

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)