Spojení vědy a průmyslu podle akademiků stále vázne

Praha - Je věda nutnost, nebo luxus? Na to se snaží odpovědět stejnojmenná akce Jihočeské univerzity. Večer uspořádala v Praze diskusi spolu s badateli ze širokého spektra oborů. Pokouší se upozornit na to, že v Česku stále chybí pevná vazba mezi klasickou základní vědou a výzkumem aplikovaným, tedy inovacemi šitými na míru průmyslu.

Svět vědy a praxe se dosud podle akademiků prolíná jen pomalu a nejistě. Rozhodli se proti tomu bojovat v diskuzích. „Nedaří se nám formulovat priority vědy, výzkumu, a tedy inovací,“ upozorňuje rektor Jihočeské univerzity České Budějovice Libor Grubhoffer.

Aplikovaný výzkum se zhmotňuje v technologických a inovativních centrech. Ty zpravidla staví, platí a využívají konkrétní komerční společnosti. „Důležité je, aby peníze přicházely smysluplně, tedy především z průmyslu, protože ten platí za to, co potřebuje,“ podotýká Stanislav Petrík z Ústavu pro nanomateriály při Technické univerzitě v Liberci.

Spojení vědy a průmyslu podle akademiků stále vázne (zdroj: ČT24)

Přesto akademici varují, aby aplikovaný výzkum v režii průmyslu nepřehlušil tradiční, základní vědu. „Základní výzkum je zcela nezbytným předpokladem k tomu, aby se dalo něco aplikovat. Funguje u nás relativně dobře, ale pocit vědců, že jsou zodpovědni společnosti za to, co vyzkoumají a co by se dalo použít, ten nám pořád ještě chybí,“ říká vědecký pracovník Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR Zdeněk Havlas.

Vědci vtipkují, že pokud by už v 19. století existoval jen aplikovaný výzkum a ne základní, lidstvo by dnes svítilo sice perfektními, ale jen svíčkami, a žárovku by nemělo.