Čína napumpovala do ekonomiky rekordní sumu

Peking – Čínská centrální banka nalila v uplynulém týdnu na peněžní trhy rekordní sumu 365 miliard jüanů (asi 1,127 bilionu korun). Podle obchodníků jde o největší kapitálovou injekci v historii. Čínský regulátor se snaží na trh napumpovat likviditu, aby zabránil zpomalování čínské ekonomiky. Zároveň tak činí v době, kdy oslabuje příliv kapitálu ze zahraničí, což podle odborníků znamená, že se regulátor snaží nezvýšit svými kroky inflaci.

Velikost kapitálové injekce experty překvapila. „Bylo to trošku moc,“ přiznal trader čínské státní banky, kterého cituje agentura Reuters. „Znamená to, že v dohledné budoucnosti není pravděpodobné žádné snížení požadavků na rezervy banky,“ dodal.

Kapitálová injekce, kterou čínská centrální banka dala trhu, má za cíl zabránit možnému propadu likvidity komerčních bank. Čínské banky jsou totiž pod tlakem – musí splnit požadavky centrální banky na dostatečné rezervy, zároveň potřebují dostatek hotovosti, aby mohli uspokojit poptávku střadatelů před nadcházejícími týdenními prázdninami.

V minulosti regulátor spíše likviditu odsával

Po většinu uplynulého desetiletí se čínská centrální banka snažila spíše sterilizovat příliv zahraničního spekulativního kapitálu. A operace na volném trhu používala hlavně k tomu, aby odsála likviditu z trhu. Otočila až v poslední době, kdy zahraniční investice do čínské ekonomiky začaly klesat.

I když čínská centrální banka nalévá do ekonomiky rekordní sumy peněz, snaží se přesto brát ohledy na inflaci. Ta působí v Číně už od finanční krize značné problémy a může být také signálem přehřátí ekonomiky. Kromě aktivit Číny tlačí na růst cen komodit, a tedy na zvyšování inflace, také další vlna kvantitativního uvolňování, kterou spustily na podporu své ekonomiky Spojené státy. Čínského regulátora zároveň znepokojuje opětovný růst cen nemovitostí.

Čínský hospodářský růst zpomaluje

Čína tak čelí velkému tlaku. Tamní vláda by ráda udržela hospodářský růst, nechce však riskovat zvýšení inflace, které by mohlo zvláště v chudých čínských regionech vyvolat nepokoje. Čínská ekonomika nyní zpomaluje v souvislosti s krizí v eurozóně, která snižuje poptávku po jejích výrobcích. V letošním roce by měla růst podle odhadů ekonomů zhruba o 7,5 až 7,8 procenta, což je nejméně za posledních 8 let. Ještě v roce 2010 si Čína polepšila o 10,5 procenta.