Mládek: Vláda návrhem rozpočtu hrubě porušuje zákon

Praha - Přijetím návrhu rozpočtu postaveném na legislativě, která nemá podporu parlamentu, vláda a ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) hrubě porušují zákon. Prohlásil to dnes stínový ministr financí ČSSD Jan Mládek. Vláda včera schválila návrh rozpočtu, který počítá se schválením tzv. stabilizačního balíčku, avšak zatím není jasné, zda Nečasův kabinet získá pro balíček dostatečnou podporu.

Vláda pro rok 2013 počítá se schodkem 100 miliard korun. Toho ale nebude podle Kalouska a premiéra Petra Nečase (ODS) možné dosáhnout bez schválení stabilizačního balíčku, jehož součástí je mimo jiné zvýšení DPH. „Tento soubor změn je nezbytný příspěvek ke konsolidačnímu úsilí,“ prohlásil již dříve Kalousek. Jenže součástí balíčku, který má přinést úspory v objemu zhruba 25 miliard korun, ve sněmovně neprošel. Kvůli šestici rebelů z ODS pro něj vláda nenalezla dostatečnou podporu. Předložila ho tedy znovu a doufá, že rebely přesvědčí. Rebelům vadí hlavně plán na zvýšení DPH na 15 a 21 procent.

Tento postup se ovšem sociálním demokratům nelíbí. Vláda podle Mládka jen „vytírá zrak občanům“, protože bude muset po dohodě s rebelujícími poslanci ODS, kteří odmítají zvýšení DPH, návrh rozpočtu zcela změnit. Mládek soudí, že navíc hrozí rozpočtové provizorium, protože je reálné, že se rozpočet nepodaří do konce roku schválit.

Stínový ministr zopakoval vládní koalici, která podle něj není schopna shody, nabídku ČSSD k dohodě o rozpočtu. Sociální demokracie by byla podle Mládka ochotná se na podobě rozpočtu s kabinetem dohodnout, avšak za cenu předčasných parlamentních voleb v příštím roce.

Rebelové: 100miliardový schodek lze dodržet i bez schválení balíčku

Podle rebelujících poslanců ODS by ovšem neschválení balíčku zásadní problém pro plnění rozpočtu znamenat nemuselo. „Návrh státního rozpočtu na výdajové straně počítá s 1 200 miliardami korun výdajů. Problém v souvislosti s daněmi se redukuje na částku necelých 20 miliard korun. My zastáváme názor, že v 1 200 miliardách existuje prostor, kde omezit výdaje, abychom nemuseli znovu zvyšovat daně,“ tvrdí poslanec ODS Marek Šnajdr.

Vláda nicméně schválení balíčku přikládá velkou důležitost. Spojila s jeho schvalováním dokonce žádost o vyslovení důvěry. Pokud tedy balíček ve sněmovně neprojde, mohlo by to znamenat pád vlády.