Víkend bude „suchý“, první tvrdý alkohol na pultech zřejmě až v pondělí

Praha - Prodejci po zmírnění prohibice začali probírat sklady a v některých likérkách se zase po pár dnech rozjely výrobní linky. Například plzeňský Stock začne expedovat lihoviny s obsahem alkoholu od 20 procent v pátek a o víkendu. Výrobu též obnovila karlovarská Likérka Jan Becher. Masivní návrat alkoholu na regály a nápojové lístky se ale nekonal. Většinu láhví totiž čeká ověření jejich původu. První láhve s tvrdým alkoholem se tak v regálech velkých obchodních řetězců objeví zřejmě až v příštích dnech, víkend bude podle obchodníků zřejmě „suchý“. Výjimkou bude pravděpodobně supermarket Billa, kde se tvrdý alkohol objeví již dnes.

Regály velkých obchodních řetězců se začnou plnit tvrdým alkoholem zřejmě až v příštích dnech, o víkendu se to nejspíš ještě nestihne. Řetězce začaly s tříděním lihovin na skladech a prověření zásob alkoholu bude trvat až do příštího týdne. Jeden hypermarket má na skladě až 30 tisíc láhví lihovin. 

Nicméně problém nastane, pokud datum na láhvích uvedeno nebude. Šéf svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka tvrdí, že na některých láhvích tvrdého alkoholu skutečně není, takže u části lihovin uložených ve skladech bude obtížné rozlišit ty vyrobené před rokem 2012. To se podle něj týká pouze domácí produkce. 

A co hospody?

Ve většině restaurací a barů dnes zatím tvrdý alkohol nenalévali. Výjimkou byla jen ta zařízení, kde při prohledání skladů našli láhve s kolky před rokem 2012.

Uvolněním prodeje ale kauza pančovaného alkoholu nekončí. I nadále se má důsledně kontrolovat, zda prodejci či restauratéři dodržují nová pravidla. A ministr zdravotnictví chystá ještě další zpřísnění podmínek pro ty, kdo chtějí obchodovat s alkoholem - novinky by měly přijít v řádu měsíců.

Konec prohibice
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Jak kontrolovat a na co si dát pozor

Prodávat se může jen alkohol, který byl vyroben v loňském roce nebo dříve. Láhev se musí otevřít až dnes - a v tom případě nemusí mít nový kolek ani takzvaný rodný list.

Alkohol s novým kolkem by se zatím v barech ani obchodech neměl objevit. Výrobce totiž k němu musí dodat kromě jiného i takzvaný „rodokmen“. A na to má 60 dnů. Kolek ale každopádně není a nebude stoprocentní zárukou nezávadnosti.

Rizikový stále zůstává alkohol s etiketami, na něž upozorňuje ministerstvo zdravotnictví. Právě z podobných láhví se otrávení napili. Podrobnosti najdete zde:

Metylalkohol, který se dostal do prodeje, nebyl ani v jednom případě zjištěný u zahraniční značky prodávané v Česku. Nenašel se ani v dražším alkoholu. Pokud je tedy nabízená sklenička podezřele levná, je lepší nekupovat - a to platí jak pro bary, tak pro obchody.

Některé menší likérky začaly používat hlavně na větší balení speciální ventil. Alkohol se pak skrz něj dá nalít ven - naplnit už se ale láhev znovu nedá. Zákazník by tak měl mít jistotu, že do láhve nebyl tajně přelitý nebezpečný metylalkoholový koktejl.

Likérky se rozjely…

Stock začne v pátek expedovat na trh lihoviny s rodokmenem. Navíc po dvou týdnech likérka rozjela plnou výrobu. Firma má podle svého vedení na stolech obrovské množství objednávek. 

Šéf likérky Petr Pavlík uvedl též na pravou míru informaci, která se nyní často objevuje v médiích, že do prodeje mohou jít jen výrobky s novými kolky. Prodávat se mohou bez ohledu na to, zda mají starší, nebo nový kolek, ale v každém případě musí být prověřené a musí mít doložený rodný list. Ten se týká jen lihovin vyrobených po prvním lednu 2012. Starší produkty mohou být uváděny do prodeje všechny. 

Po vyhlášení vlády začala vyrábět i karlovarská Likérka Jan Becher, zatím na jeden den. Zda se linky rozjedou v normálním režimu, bude zřejmé až v pondělí. Pro firmu je prioritou dostat vyrobené láhve se současnými kolky co nejdříve do běžného prodeje. Tým obchodníků se proto soustředí na doložení všech dokumentů k produktům vyrobeným v ČR, ale také k více než 40 importovaným značkám, které společnost distribuuje. Na trhu se budou až do vyprodání stávajících zásob objevovat tři varianty kolkovaného zboží z karlovarské likérky. A to se starými kolky, s oběma typy kolků a s novými kolky. 

Události o konci prohibice (zdroj: ČT24)

Nová možnost, jak poznat legální a zdravotně nezávadné výrobky 

Poté, co dnes vláda rozhodla o zmírnění prohibice, spustila největší česká likérka Stock internetové stránky www.pijbezpecne.cz. Seznamují spotřebitele s klíčovými identifikačními znaky, podle nichž mohou poznat legální a zdravotně nezávadné výrobky. Stránky obsahují kompletní přehled portfolia Stocku a podrobně ukazují, na jaké znaky se zaměřit při vizuální kontrole láhve.