Slovenská vláda dala zelenou zrušení rovné daně

Bratislava – Slovensko zřejmě zruší rovnou daň z příjmů ve výši 19 procent. Dnes návrh podpořila slovenská vláda, která opatření zavedla v roce 2004, aby lépe přilákala zahraniční investory. Od ledna příštího roku stoupne firmám po schválení materiálu parlamentem sazba daně na 23 procent, bude tak nejvyšší v regionu. Nadstandardní příjmy lidí stát zase zdaní 25 procenty, ostatní občané budou ze svých výdělků nadále platit daň 19 procent.

Zvýšení daní z příjmů je jedním z kroků jednobarevné vlády sociálních demokratů na ozdravení státních financí. Kabinet premiéra Roberta Fica už prosadil zvláštní daň pro firmy podnikající v regulovaných sektorech ekonomiky nebo zavedení takzvané registrační daně na auta se silnějším motorem. Více si slibuje vybrat také z mimořádné bankovní daně. Oslabením spoření na penzijních účtech z povinných odvodů zase získá peníze ke zlepšení kondice státního důchodového systému. „Snažíme se nadále přenášet tíhu konsolidace (státních financí) na bohaté a silné. O to nám šlo, nešlo nám o to oškubat lidi,“ řekl Fico.    

Rovná daň, zavedená před osmi lety, byla označována za symbol úspěchu tehdejší pravicové vlády. Chystaná vyšší sazba daně z příjmů fyzických osob 25 procent se dotkne lidí s měsíčním příjmem zhruba nad 3 300 eur (82 tisíc korun). To odpovídá více než čtyřnásobku průměrné mzdy. Tak vysoký plat má podle ministerstva financí asi procento zaměstnanců. Platy politiků budou kromě běžné sazby daně z příjmů zatíženy navíc pětiprocentním odvodem. Dopad na poslance nebo ministry bude ale nižší, protože část jejich platu nepodléhá zdanění.   

Na rozdíl od českého kabinetu ale Slovensko se zvýšením DPH nepočítá, podle Fica by takový krok postihl zejména lidi s nízkými příjmy. Základní sazba DPH na Slovensku vzrostla za minulé vlády o procentní bod na 20 procent. Balík opatření slovenské vlády, který má pomoci vládě stlačit v příštím roce schodek veřejných financí pod tři procenta výkonu ekonomiky, se skládá hlavně ze zvyšování příjmů státu.

Ministr financí Peter Kažimír ale ve čtvrtek oznámil, že kvůli vyššímu výpadku daňových příjmů vzhledem k oslabení hospodářského růstu bude muset vláda přistoupit k další úsporným opatřením. Spolu s nimi prosazuje potírání daňových úniků. Schválila například předlohu zákona zakazující pod hrozbou pokut platby v hotovosti nad stanovenou hodnotu. Pro firmy má platit limit 5 000 eur a pro transakce mezi občany 15 tisíc eur, vyšší platby se budou muset realizovat bezhotovostně.