V pořadí výskytu nebezpečných výrobků jsou hračky na druhém místě

Praha - Víc než pětinu výrobků, které za jistých okolností ohrožují zdraví, stále tvoří hračky. Česká obchodní inspekce najde každý týden další, která dětem může ublížit. To se má ale zlepšit. Příští rok bude muset mít každá hračka v obchodech minimálně potvrzení o tom, že její chemické složení není nebezpečné.

Odborníci doporučují, aby se zákazníci spoléhali především na tuzemské atestace s logy české kvality. Hodně hraček se totiž vyrábí ve třetích zemích, kde bezpečnostní požadavky neznají a kde není dohledatelný třeba dovozce ani výrobce. Proto se stává, že se do Česka dostávají i hračky, které bezpečné nejsou: píšťalka, která může dítě udusit, nebo koloběžka, u níž hrozí, že se za jízdy rozpadne.

Jen za poslední půlrok ČOI stáhla z prodejen 56 druhů hraček ve více než dvou tisících kusech. Evropský bezpečností systém říká, že hračky jsou na druhém místě v pořadí výskytu nebezpečných výrobků – hned za oblečením a textilem. Je jich desetkrát víc než mezi chemikáliemi. Právě proto bude platit nařízení, podle kterého musí každý výrobce zaručit, že jeho produkt neobsahuje látky, které mohou dítěti ublížit.

Hračky a hry nejsou jenom zábava, ale taky miliardový byznys. Jen v České republice se za ně v loňském roce utratilo skoro pět miliard korun. V celé EU se výrobou hraček a her zabývá na dva tisíce firem - většinou jde o malé a střední podniky, které dohromady zaměstnávají přes 100 tisíc lidí. Ani takové množství podniků a zaměstnanců ale nedokáže uspokojit poptávku Evropy, a tak se právě sem každý rok dovezou hračky za 175 miliard korun, 90 procent z nich přitom pochází z Číny.

Události o hračkách: bezpečnost a trendy (zdroj: ČT24)

Trendy v hračkách: Videohry a interaktivní hračky z přírodních materiálů

Na výstavišti v Letňanech se koná veletrh hraček a her For Toys. Koná se třetím rokem a nabízí hračky od dřevěných výrobků pro nejmenší děti, přes elektronické hračky, hlavolamy, stavebnice po společenské hry pro děti i dospělé a multimediální hračky. Společně s veletrhem hraček začal také veletrh videoher a interaktivní zábavy For Games, veletrh potřeb pro kojence For Babies a modelářský veletrh; všechny potrvají do neděle.

Hračkám v Česku vévodí videohry a interaktivní hračky z přírodních materiálů. Mechanické hračky na baterky jsou minulostí, stejně jako ty plastové. Výrobci přicházejí s hračkami, které rozvíjejí fantazii a kreativitu - o ty mají totiž rodiče a hlavně děti velký zájem. Prim teď hrají odolné papírové skládačky nebo dřevo. Novinek je spousta - přitom se hračkářskému průmyslu tolik nedaří. Od začátku finanční krize v roce 2008 uzavřely provoz stovky továren v Číně, která je největším výrobcem hraček na světě.