Investorům z J&T klesl loni zisk o polovinu

Praha - Česko-slovenské investiční skupině J&T Finance Group loni klesl zisk na 40 milionů eur (asi miliardu korun) z předloňských 85 milionů eur. Skupina prodělala na investicích do akcií, letos čeká růst. Informuje o tom dnešní deník E15.

„K meziročnímu poklesu zisku nejvíce přispěl vývoj na akciových trzích,“ řekl listu šéf marketingu J&T Petr Málek. Z výroční zprávy vyplývá, že ztráty skupina utrpěla například na investicích do akcií Unipetrolu (18,6 milionu eur) nebo Erste Bank (15 milionů eur). Letos prý už je vzhledem k investicím v plusu, vrátila se na loňskou úroveň a vydělala podle Málka dodatečných 15 milionů eur. Bilance skupiny se loni zvýšila na pět miliard eur z 3,8 miliardy eur v roce 2010.

Pro letošní rok očekává management skupiny J&T zisk o dvacet procent vyšší než v loňském roce. „Nejvíce ke tvorbě zisku skupiny J&T přispěly společnosti, které poskytují dlouhodobé strategické nebankovní financování zejména v energetice a průmyslu, realitním sektoru, turismu a v oblasti služeb. Tyto společnosti dlouhodobě přinášejí zisk formou čisté úrokové marže,“ uvedl Málek.

Skupinu J&T vlastní podle E15 slovenští podnikatelé Jozef Tkáč a Ivan Jakabovič. Do J&T Finance Group patří J&T Banka, Atlantik FT a řada firem zaměřených na investice a na správu aktiv. Působí v Česku, na Slovensku a v Rusku.