Cestovka BG Travel: Ukázka, jak lehce se dá obejít zákon

Liberec - Minulý týden zkrachovala už osmá cestovní kancelář v letošním roce. Poškozených klientů je několik tisíc. Někteří zůstali v zahraničí bez ubytování, jiní nemohli odcestovat zpátky domů a někteří ani neodcestovali ven. Přitom je to starý příběh, který už více než deset let ukazuje, že obcházet zákon o pojištění pro případ krachu je snadné. A odpovědnost si pak přehazují stát a pojišťovny jako pingpongový míček. Obrazem všech těchto nešvarů je i krach cestovní kanceláře BG travel, který dokazuje, že založit cestovku si u nás může snad opravdu každý.

Pojištění proti úpadku měla cestovní kancelář BG travel opravdu zřízeno. V čem byl tedy háček? V jeho výši. Cestovní kancelář byla pojištěná jen na 120 tisíc. Přitom během několika týdnů prodala zájezdy za víc než 8 milionů. V případě krachu by pojištovna nemohla uhradit všem poškozeným klientům jejich náklady.

Jak mohla být schválena tak malá pojistka

„Předložila byznysplán s tím, že by se chtěla pojistit na částku 120 tisíc korun. Na základě vyhodnocení toho byznysplánu kolegové došli k závěru, že částka, kterou navrhuje, odpovídá zákonným požadavkům, které jsou definovány v zákoně, a navrhli pojistnou smlouvu,“ tvrdí Jiří Cívka, mluvčí Generali.

Jak vypadal byznysplán

Cestovka chtěla udělat roční obrat 400 tisíc a mít jen 40 klientů. Místo toho udělala obrat 8 milionů a prodala zájezdy víc než tisícovce klientů. Podle zákona se musí nová cestovní kancelář pojistit nejméně na třetinu předpokládaného obratu. Takže se BG Travel pojistila na oněch 120 tisíc, které ale nakonec nepokryly ani náklady na návrat klientů z relativně blízkého Bulharska.

Starostovo satelitní městečko (zdroj: ČT24)

Majitelkou BG Travel je Marcela Pavelková, 66letá důchodkyně z Liberce. Koncesi na provozování cestovní kanceláře dostala v březnu. V první řadě předložila všechny dokumenty, které předložit měla, takže formálně splnila podmínky zákona. A tím klíčovým dokumentem je platná smlouva s pojišťovnou, tu předložila taky. Nikdo se nepozastavil nad byznysplánem. Stejný byznysplán paní Pavelková včetně pojistné smlouvy, ve které byla uvedena pojistná částka, předkládala ministerstvu pro místní rozvoj, které vydává koncese. Ministerstvo pro místní rozvoj koncesi s vědomím těchto faktů vydalo.

Dozor nad podnikáním je role, která přísluší státu, nikoliv pojišťovnám.

Dřív než paní Pavelková navýšila pojistku, vyhlásila na sebe úpadek - konkrétně 4. července. Klienti, kteří za zájezd zaplatili a už nestačili odletět, se začali sdružovat na diskusních fórech na internetu. Paní Pavelková jim napsala, že má peníze u bulharských partnerů a že o peníze za zájezdy nepřijdou. Jenže se nic nestalo. A tak začali psát na všechny strany.

Pojišťovna Generali
Zdroj: ČT24

Generali se k vyplácení peněz nemá

Pojišťovna Generali rozeslala poškozeným klientům dopis, ve kterém je informovala, že cestovní kancelář měla pojistku jen na 120 tisíc, a tudíž jim pojišťovna nezaplatí ani korunu. S tím nesouhlasilo ministerstvo pro místní rozvoj ani asociace cestovních kanceláří. Hned po zveřejnění stanoviska pojišťovny se začalo ministerstvo přes média hádat s pojišťovnou, kdo nese odpovědnost za poškozené klienty. Zákon, o který se ministerstvo opírá, je z roku 99 a nebyl ani jednou novelizován. A to přesto, že podle odhadů Generali, u které je pojištěno víc než 400 cestovních kanceláří, přišli klienti od roku 2000 o 25 milionů korun. 

„Stát vždycky po každé sezoně, kdy zkrachuje pár cestovních kanceláří, kterým stát vydává koncese, zpívá stejnou píseň - pojišťovna všechno zaplatí. Pojišťovna nemá žádnou právní povinnost plnit více, než se zaváže,“ říká právní zástupce poškozených klientů Jan Kalvoda.

Příklad BG Travelu jasně ukazuje, že zákon v pořádku není. Cestovní kancelář si může v Čechách založit v podstatě kdokoliv. Chystají se proto změny. Není jasné, jak bude novela z pera ministerských úředníků vypadat a kdy půjde do vlády. Jasné ale je, že pokud se zákon nezmění, budou dále vznikat cestovky typu BG Travel a klienti nebudou v případě krachu cestovek ochráněni.

Rozběhl se koloběh žalob

Pojišťovna Generali chystá žalobu na ministerstvo pro místní rozvoj, cítí se poškozena jeho výroky v kauze BG Travel. Ministerstvo podalo trestní oznámení na Pavelkovou pro podezření z podvodu a klienti BG Travel se chystají žalovat stát. Kdy a jestli vůbec znovu uvidí své peníze, je velká otázka.