Německo: Bankovní unie vstoupí v platnost, až bude precizně připravena

Varšava - Plán zavést jednotný dohled nad bankami v eurozóně nebude moci vstoupit v platnost v lednu příštího roku. Plán Evropské komise se tak komplikuje. Podle náměstka německého ministra zahraničí Michaela Linka brání zavedení řada technických problémů.

Bankovní unie v lednu 2013 nebude

„Mohu s plnou jistotou prohlásit, že v lednu 2013 to nenastane, protože tomu bude bránit řada technických problémů a příliš mnoho odborných otázek, které se musí vyjasnit. Chceme jednat rychle, prioritu ale musí mít preciznost,“ řekl Link.

S návrhem na to, aby Evropská centrální banka (ECB) v rámci směřování k bankovní unii převzala strategický dohled nad všemi bankami v měnové unii, má největší výhrady Německo, které navrhuje omezit dozor ECB jen na největší systémově důležité banky. Většina německé vládní koalice také odmítá společné garance za bankovní vklady, což má být druhým pilířem bankovní unie.

Globální výbor kritizuje EU za přístup ke kapitálu bank

Za nedostatečný dnes Globální výbor pro regulaci bank označil způsob, jímž Evropská unie uplatňuje nová pravidla kapitálové přiměřenosti bank. Díky příliš benevolentnímu přístupu EU k posuzování kvality kapitálu a rizikových aktiv mohou podle něj evropské banky získat nekalou výhodu nad konkurenty ve zbytku světa.

Euro
Zdroj: Federico Gambarini/ISIFA/EPA

Podle výboru pravidla EU pro zavádění globální dohody o bankovním kapitálu tuto dohodu ve dvou aspektech neplní. Banky v EU mohou mít příliš málo kapitálu ke krytí rizikových státních dluhopisů a jejich kapitálový polštář nemusí mít požadovanou kvalitu.

„Může to mít dopad jak na finanční stabilitu, tak na mezinárodní soutěžní prostředí,“ uvedla zpráva výboru. Výbor hodnotil i plnění dohody v USA a Japonsku. Zatímco u Japonska žádné nedostatky nezjistil, u USA uvedl, že navrhují odlišný a co do dopadů těžko kvantifikovatelný přístup k převodům aktiv na cenné papíry.

Nová kapitálová pravidla zvaná Basel III, která reagují na poslední finanční krizi, se mají začít postupně zavádět od ledna příštího roku. Mají zajistit, aby banky měly dostatečný kapitálový polštář pro krytí ztrát z rizikových investic, aby je nemusely zachraňovat vlády. Příští rok má začít platit hlavní kritérium, podle něhož musí minimální podíl kapitálu na aktivech největších světových bank činit sedm procent.