JPMorgan čelí žalobě, důvodem je údajný podvod s cennými papíry

New York – Americká bankovní skupina JPMorgan Chase & Co čelí žalobě newyorského státního žalobce Erika Schneidermana. Ten bankovní skupinu zažaloval kvůli údajnému podvodu divize Bear Stearns při prodeji hypotečních cenných papírů v letech 2006 a 2007. Investoři podle žaloby v důsledku tohoto podvodu přišli o více než 22,5 miliardy dolarů (437 miliard korun). JPMorgan, která převzala Bear Stearns až v roce 2008, se však hodlá proti tomuto obvinění bránit.

Žaloba tvrdí, že společnost Bear Stearns nezajistila dostatečnou kvalitu prodávaných cenných papírů, což připravilo investory o třetinu jejich původní hodnoty. Žaloba je prvním výsledkem činnosti pracovní skupiny, kterou americký prezident Barack Obama vytvořil v letošním roce, aby vyšetřovala pochybení vedoucí k finanční krizi.   

Společnost JPMorgan zdůraznila, že žaloba se týká kroků, které firma Bear Stearns uskutečnila ještě před převzetím. „Bear Stearns byla převzata během pouhého víkendu na podnět americké vlády. Žaloba se týká výhradně dávného chování tohoto podniku,“ dodala.   

Společnost Bear Stearns se začátkem roku 2008 dostala na pokraj bankrotu. JPMorgan ji poté koupila za zhruba 2,3 miliardy dolarů (téměř 45 miliard Kč), napsala agentura AP.