Investice do zlata on-line i pro drobné střadatele

Praha - Česká mincovna spouští nový investiční portál ČM AURUM určený zájemcům o investování do zlata. Lidé přes něj budou moci investovat do drahého kovu on-line. Vkládat přitom nebudou muset jen astronomické částky. Česká mincovna chce vyjít vstříc i drobným střadatelům, kteří budou moci přes portál spořit pravidelně, základní úložka přitom může činit již 200 korun. Investování do zlata může být zajímavým zhodnocením úspor, ekonomové přesto upozorňují na nezanedbatelná rizika.

Prostřednictvím nového portálu České mincovny může každý zájemce nakupovat zlaté cihly a pruty přímo z pohodlí domova. Slouží k tomu aplikace Zlaté konto, která se velmi podobá klasickému elektronickému bankovnictví. Jednoduchost je přitom podle České mincovny jen jednou z výhod nového investičního portálu.

„Je to revoluční investiční a spořící portál, který má zásadní atribut, a to že se jedná o individuální investování a spoření. Kdyby se cokoliv stalo na straně poskytovatele, tak u nás zákazník vždy bude mít svůj konkrétní zlatý slitek s certifikátem o vlastnictví a dobude se ho třeba i v rámci dědického řízení,“ popsal přednosti portálu ředitel České mincovny Radek Šulta.

Je libo zlaté cihly, nebo raději zlatý certifikát?

Zlato, které si investor prostřednictvím portálu České mincovny nakoupí, si u ní může také uložit, a to třeba v podmínkách, které odpovídají standardu České národní banky. "Zlato si může zákazník v případě potřeby kdykoliv vyzvednout nebo nám ho odprodat,“ doplnil manažer ČM AURUM Kamil Kresta.

Kdo ale nechce investovat přímo do zlatých mincí a prutů, pro toho připravila Česká mincovna speciální cenný papír krytý zlatem, tzv. zlatý certifikát. Ten se bude zpočátku vydávat na jméno, později by podle Šulty měla přibýt také varianta na řad a doručitele.

Na zlatu se dá vydělat, vždy ale výhrou být nemusí

Zlato bývá investory považováno za bezpečný přístav v době krize. Investor, který zlato nakoupil v roce 2007, dosáhl zhodnocení 147 procent za pět let. Ani zlato ovšem nelze nakupovat bezhlavě. Loni v létě například zlatá horečka, v rámci které se na zlato vrhly tisíce drobných investorů, katapultovala ceny k 1 900 dolarům za unci. Za poslední rok se však zlato obchoduje za ceny nepřekračující 1 800 dolarů za unci, v některých obchodních dnech dokonce klesly pod 1 600 dolarů za unci. Investoři, kteří zlato nakoupili loni počátkem září, kdy byly ceny na rekordu, tedy na zlatě tratili.

Rozhovor s Radkem Šultou (zdroj: ČT24)

„Investor by se měl vyvarovat absence zdravého selského rozumu a bezhlavě nenakupovat vše, co vidí v médiích nebo co poradí poradci,“ varoval v souvislosti s vývojem cen zlata již dříve analytik společnosti Citfin Jiří Šimek. Klíčem k úspěchu je samozřejmě cena. Pokud se investorovi podaří zlato nakoupit za nízkou cenu a prodat draze, vydělá. Jak jsme si ale ukázali na příkladu, přihodit se může i pravý opak.