Amsterodam můžete poznat i na zeleném elektrickém skútru

Amsterodam – V nizozemském Amsterosdamu začal jezdit první evropský taxi skútr na elektrický pohon. Za čistou jízdu městem zákazník paušálně zaplatí 2,5 eura. Pomalu se tak začíná naplňovat ambiciózní plán Nizozemců, aby do roku 2040 jezdily v nizozemské metropoli jen elektromobily.

Elektrický skútr Hopper, neboli skokan, začal od začátku října brázdit ulice holandského hlavního města. „Hopper je první svého druhu v Evropě. K tomuto účelu jsme jen přestavěli obyčejný elektrický skútr. Jde o pokročilou technologii s navigací holandské firmy Tom Tom a sledovacím systémem smartphone Samsung,“ vysvětluje zakladatel a generální ředitel firmy Hopper Ruben Beugels. 

Navigace a sledovací systém jsou zabudovány v přístrojové desce. Do zadní části stroje výrobce umístil tablet, který se používá pro digitální reklamu. Zákazníci si díky těmto technologiím můžou taxi Hopper zajistit i on-line nebo pomocí speciální Hopper aplikace pro mobilní telefony najít nejbližšího řidiče sami. 

Elektroskútry dosahují maximální rychlosti 25 kilometrů za hodinu a na plně nabitou baterii dojedou až 130 kilometrů. Brzy by se mohly objevit i jinde. 

Ruben Beugels, zakladatel a generální ředitel firmy Hopper

„Na jaře 2013 chceme skútr zavést do dalších velkých měst v Holandsku. Zájem mají už ale taky jiné evropské metropole - například Berlín nebo Londýn.“ 

Například v Česku se začínají rozmáhat elektromobily. Podle RWE bude v roce 2015 po evropských metropolích jezdit 300 tisíc elektromobilů a jejich počet bude v budoucnu navíc rychle růst. O dalších 5 let později například jen na tuzemských silnicích potkáme 135 tisíc elektromobilů. 

Taxi skútr Hopper (zdroj: ČT24)