Lesy ČR dostaly od antimonopolního úřadu pokutu milion korun

Brno – Státní podnik Lesy ČR dostal od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu jeden milion korun. Firma chybovala v tendru na dodávky ochranných pracovních prostředků – předmět zakázky nebyl vymezen jednoznačně. Rozhodnutí není dosud pravomocné a může být proti němu podán rozklad. Lesy ČR tvrdí, že zakázku vypsaly v souladu se zákonem. Proti rozhodnutí ÚOHS připravují rozklad.

„Zakázka byla zadána v otevřeném řízení, tedy v nejpřísnějším režimu stanoveném zákonem pro zadání nadlimitní veřejné zakázky, LČR nemohly pro zadání zakázky využít transparentnější a otevřenější způsob,“ uvedl mluvčí státních lesů Zbyněk Boublík. Výši pokuty podnik považuje za zcela nepřiměřenou rozsahu a významu zakázky. V případě neúspěchu s rozkladem je firma připravena podat správní žalobu ke Krajskému soudu v Brně.

Lesy ČR zadávaly zakázku v roce 2010 - tendr se týkal nákupu například rukavic, ochranných sluchátek, brýlí, helem, obuvi a pracovních oděvů. Pro výpočet nabídkové ceny měli uchazeči využít položky uvedené ve vzorovém koši výrobků, který vycházel z nákupů provedených zadavatelem v minulosti, přičemž množství odpovídalo odběrům za jeden rok. Na základě tohoto vzorového koše uchazeči vypracovávali cenové nabídky, které zadavatel hodnotil, a s vítězným uchazečem posléze uzavřel smlouvu.

„Zadavatel si ale v zadávací dokumentaci vyžádal jako přílohu k cenovým nabídkám i kompletní ceník dodavatelů a uvedl, že v době plnění zakázky bude oprávněn objednávat zboží v plné šíři sortimentu z tohoto ceníku,“ uvedl předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Podle něj Lesy ČR konkretizovaly požadované dodávky zboží pouze prostřednictvím vzorového koše, na jehož základě hodnotily nabídkovou cenu, přičemž údajně samy uvedly, že v této vybrané skupině nejsou obsaženy všechny položky.

„Nikde v zadávací dokumentaci tedy není přesně stanoven celý předmět zakázky, tedy kompletní poptávaný sortiment. Stanovení předmětu zakázky tak zadavatel v podstatě ponechal na libovůli jednotlivých uchazečů, respektive jejich kompletních ceníků sortimentu,“ dodal Rafaj.

Také upozornil, že zatímco ve vzorovém koši figurovalo necelých 230 položek, v kompletním ceníku vybraného uchazeče bylo přibližně 1 000 položek. „Toto zboží přitom zadavatel v dokumentaci k zakázce konkrétně nepožadoval a v podstatě o ně tedy neproběhla soutěž,“ shrnul předseda antimonopolního úřadu.