Nejlépe se v Česku žije v Hluboké nebo Písku

Praha - V českých městech se žije lépe než v moravských, tvrdí studie poradenské společnosti KMPG. Firma hodnotila 30 středně velkých a malých sídel například podle toho, jak často mění vedení nebo kolik lidí se ročně přistěhuje.

Základní pilíře úspěšného města tvoří dostatek bydlení, pracovní místa, školy a školky. Vůbec nejlépe se podle těchhle parametrů žije Jihočechům. Třeba Hluboká nad Vltavou je v kategorii malých měst absolutním vítězem. Přispěla k tomu i stabilita politického prostředí. 

Městečko s jedním z nejkrásnějších českých zámků má od začátku skvělou startovní pozici, bez větší snahy ho ročně navštíví dvě stě tisíc turistů. Přilákalo ale i investory a vznikla tu třeba mezinárodní střední škola. 

Z větších měst se nejlépe žije v Písku nebo třeba Chrudimi

V kategorii větších měst si nejlépe vedla města Chrudim, Mladá Boleslav, Pelhřimov a Tábor. Nejlepším místem k životu je pak v této kategorii Písek. Na Písku analytici oceňují dobré podmínky pro cestovní ruch, ale třeba taky podporu nových pracovních míst. 

  • Písek zdroj: kudyznudy.cz
  • Chrudim zdroj: kudyznudy.cz

Hůře dopadla města na severu Čech a na Moravě. Na stupních vítězů úplně chybí. Například jedním z největších problémů Přerova je doprava, centrum města je každý den ucpané. Právě kolem Přerova totiž chybí dostavět poslední úsek dálnice D1. 

V poslední době se ale rozdíly mezi českými a moravskými městy podle analytiků spíš smazávají, a to hlavně díky investicím do dopravy. „Je ale spousta oblastí, na kterých potřebují na Moravě ještě zapracovat. Například na cestovním ruchu,“ říká Manager projektu TLT Benchmark z KPMG Ondřej Špaček. 

Reportáž Vandy Kašové (zdroj: ČT24)

Turisti totiž stále dávají přednost českým regionům, z moravských krajů je láká nejvíce jih. Proti minulé sezoně ale i tam turistů ubylo.