TI: Korupce je v Řecku všude a stala se normou

Atény – Podle řecké Transparency International se korupce v Řecku stala normou. Řečtí politici tak nyní chtějí přitvrdit v boji proti ní i proti šedé ekonomice a daňovým únikům. Stát kvůli nim přichází o desítky miliard eur ročně, které pak musí nahrazovat škrty a půjčkami. Právě mezinárodní věřitelé a jejich dozorové orgány Řecko k důslednější finanční politice tlačí nejvíc.

Konstantinos Bakouris, prezident řecké Transparency International

„Dosáhli jsme úrovně, která už hraničí s životaschopností jakékoli formy sociální soudržnosti, takhle stát fungovat nemůže. Korupce je všude, stala se normou, a to je neudržitelné.“

Obálky neboli „fakelaki“ je v Řecku slovo dlouhé roky spojované s úřady, nemocnicemi a stavbami. Že tu řada služeb spolehlivě funguje jen za úplatek, se dobře ví. Lidé si zvykli, ekonomika ale trpí. Drobnými úplatky, které fungování státu prodražují, navíc problémy teprve začínají.

Razantnější zásah pro státní kasu představují daňové úniky a hlavně ty z pohonných hmot. Až pětina paliv v zemi totiž pochází z černého trhu. Spolu s šedou ekonomikou tak podle odhadů přichází ministerstvo financí ročně v přepočtu o víc než pět set miliard korun. Zadlužený stát proto přestává problémy přehlížet a chce si na podivné praktiky posvítit.

Konstantinos Bakouris, prezident řecké Transparency International

„Nemůžete čekat, že když zlepšíte zákony a jejich vynucování, tak se samospádem přidají ostatní věci. Lidi musí pochopit, o co jde, že se vlastně okrádají sami, a změnit své chování.“

Vláda už část změn prosadila. Čelí totiž tlaku mezinárodních kontrolorů, kteří se zdráhají lít další peníze do děravého vědra. Vyšší tresty pro odhalené případy, změny v systému výběru daní a přísnější kontroly mají být začátkem lepšího spravování státních financí. Podle odborníků ale všechno shora změnit nepůjde.

Analytici apelují na řeckou národní hrdost. Věří, že právě současný stav země, který se nelíbí žádnému Řekovi, by mohl lidi probudit a přimět je, aby k její budoucnosti přispěli svým dílem.

Řecko by rádo zatočilo s korupcí a šedou ekonomikou (zdroj: ČT24)