Telefónica chce letos vstoupit na německou burzu

Madrid – Německá divize O2 španělské telekomunikační společnosti Telefónica chystá vstup na burzu ve Frankfurtu. Firma, která je vlastníkem největšího českého telekomunikačního operátora, totiž chce touto cestou řešit své vysoké zadlužení. Na trhu by mohla získat až 38 miliard korun. To by byl největší primární úpis akcií na německé burze od roku 2007.

Sama společnost neuvedla, jak velký podíl O2 Germany hodlá v primární nabídce akcií prodat. Zdroje z finančních kruhů však minulý měsíc agentuře Reuters sdělily, že v plánu je prodej deseti až dvaceti procent akcií divize, jejíž hodnota je zhruba deset miliard eur (250 miliard korun).   

Roman Koděra, makléř Patria Direct

„Bude samozřejmě záležet na tom, jak dále bude moci rozvíjet ten byznys, spíše bych se přikláněl k tomu, že Telefónica potřebuje získat prostředky na snížení dluhu, takže se snaží získávat peníze všemi možnými prostředky.“

Telefónica se totiž potýká s poklesem příjmů a zisků na domácím trhu a její dluh činí 57 miliard eur. Skupina musí do roku 2015 získávat ke krytí splátek dluhu sedm až osm miliard eur ročně. Kvůli krizi dokonce přestala investorům vyplácet dividendu. Primární úpis akcií německé dcery má tyto problémy pomoct vyřešit.

Pokud by španělský stát přišel kvůli rostoucím problémům s dluhy o investiční rating, mohlo by společnosti neúnosně zvýšit už tak vysoké náklady refinancování splatných dluhů novými úvěry. Agentura Standard & Poor's tento týden uvedla, že Telefónica má z bývalých sedmi evropských telekomunikačních monopolů nejslabší úvěrový profil.

Roman Koděra, makléř Patria Direct

„Německý trh v současné chvíli je natolik velký, že tuto emisi bude absorbovat velice v klidu a nebude to znamenat nějakou velkou hrozbu pro ostatní akcie z telekomunikačního sektoru.“

O2 Germany je nejmenším ze čtyř německých operátorů a má na německém trhu asi 16,4 procenta uživatelů. Pro investory ale může být díky možnostem dalšího růstu atraktivní příležitostí, řekli analytici agentuře Reuters. Telefónica navíc potenciálním investorům do německé divize slíbila, že jim v příštím roce vyplatí na dividendách celkem 500 milionů eur.

Telefónica O2 Czech Republic

Česká divize španělské matky vznikla v roce 2006 spojením společností ČESKÝ TELECOM, a.s., a Eurotel Praha, spol. s r.o. Společnost se spojením rovnou začala obchodovat své akcie na pražské burze, neboť předešlé společnosti na pražské burze obchodovaly. V současnosti se cena akcie pohybuje kolem čtyřsetkorunové hranice za kus.

Integrací obou společností vznikla telekomunikační společnost vystavěná na konvergenci fixních a mobilních služeb. Telefónica O2 Czech Republic poskytuje komplexní nabídku hlasových a datových a internetových služeb, v pevných a mobilních technologiích včetně nabídky na využívání síťové infrastruktury pro provozovatele a poskytovatele veřejných i neveřejných sítí a služeb.

Telefónica chce na frankfurtskou burzu (zdroj: ČT24)
Vydáno pod