Povinná revize komína a kotle může vyjít i na 2 tisíce korun

Praha - Topná sezona se blíží a s tím i čas na kontrolu komínů a plynových kotlů. Ta se musí od roku 2011 provádět povinně každý rok. Týká se to přitom nejenom trvale obývaných domů, ale i třeba chat a chalup. I když jsou kontroly povinné, Češi je rádi nechávají na poslední chvíli. Kdo si kominíka neobjednal včas, bude teď na něj muset čekat až tři týdny. Navíc kontrola a čištění komína a kotle nejsou zrovna levné. Cena může vyšplhat až ke 2 000 korun.

Kominíci v Česku v posledních týdnech nevědí, kam dřív skočit. S žádostí o kontrolu komína se na ně těsně před začátkem topné sezony obrací stále více lidí. Není divu. Bez povinné kontroly může člověk snadno vyhořet. Pokud navíc hasiči zjistí, že za požár může špatný stav komína, musí majitel počítat s pokutou. „Fyzické osobě hrozí pokuta až do výše 25 tisíc korun,“ popsala mluvčí plzeňských hasičů Pavla Jakoubková. A problém může mít i s uplatňováním pojistky.

Levná ale není ani sama kontrola. Cena samotné kontroly začíná zhruba na třech stovkách. Připočítá-li se i čištění, začne cena růst. Třeba až k sedmi stovkám. Povinné kontroly přitom platí také pro plynové kotle. A ty jsou dražší – stojí kolem 1 500 korun. Kdo používá kombinaci topení plynem a dřevem, zaplatí i přes 2 tisíce korun. Cena se většinou podle regionů příliš neliší. Všude lze narazit na levnější i dražší firmu.

Ušetřit může ten, kdo si komín vyčistí sám. „Ve spotřebiči, který nemá vyšší výkon než padesát kilowattů, tak si může čištění komínů provádět sám. Ale jednou za rok prostě musí mít provedenou kontrolu,“ popsal prezident Společenstva kominíků ČR Emil Morávek.

Už i na kominické profesi už ale začali profitovat podvodníci. Za kontrolu či vymetení komína si účtují mnohem vyšší částky, než je obvyklé. Ministerstvo vnitra proto připravuje nové webové stránky, kde si může zákazník ověřit kvalifikaci kominíků.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)