Místo koky káva či ananasy. V Jižní Americe bojují proti drogám

Sucre – Listy koky dlouho patřily mezi tradiční suroviny v Bolívii. Doposud všechny vlády pěstování této rostliny, ze které se dá vyrobit kokain, obhajovaly. Teď ale přišla změna – země produkci rapidně sníží. Státy Andského společenství – Bolívie, Kolumbie, Ekvádor a Peru – se totiž dohodly s Evropskou unií na razantním boji proti drogovým mafiím.

Bolívie snížila plochu pro pěstování koky o 12 procent. Slibuje si od toho, že omezí produkci kokainu. „Jsme stále znepokojeni obchodem s drogami, který je vidět v zemích tohoto regionu. Bolívijská vláda se snaží vést dialog s místními komunitami a to by mohlo pomoci,“ doufá Belen Martinezová, ředitelka Evropské služby pro vnější vztahy Andského společenství.

Místním zemědělcům nabídla vláda jako alternativu ananasovníky nebo trávu stévii. „Navštívili jsme místní zemědělce a viděli jsme, že mohou pěstovat i jiné plodiny. Nemusí se živit obděláváním koky. Obměna produkce je stále možná,“ říká náměstek ministra pro pěstování koky a integrální rozvoj Dionicio Núñez.

V Kolumbii zase místo koky pěstují kávu. Ta je totiž jednou z mála rostlin, které mohou příjmy z pěstování koky alespoň řádově nahradit. Podle místních vydělají zhruba pětinu potenciálních zisků z koky.

Odhaduje se, že velké světové zločinecké kartely vydělají ročně na prodeji drog přes 500 miliard dolarů. Náklady na zvládání drogové problematiky přitom Organizace spojených národů vyčísluje na 30 miliard dolarů.

Bolívie se snaží omezit pěstování koky (zdroj: ČT24)