Nový plán pro Španělsko: Eurozóna pojistí jeho dluhopisy

Madrid – Eurozóna údajně zvažuje pomoci Španělsku tím, že pojistí investory, kteří koupí španělské státní dluhopisy. Madrid by si tak udržel přístup na kapitálové trhy a minimalizovaly by se tím také náklady pro evropské daňové poplatníky. Informaci přinesla agentura Reuters s odvoláním na zdroje z eurozóny, z nichž jeden dokonce vyčíslil náklady takového řešení na 50 miliard eur ročně (1,25 bilionu korun).

Podle zdrojů se o takové myšlence už uvažuje v Madridu, Paříži, Berlíně a Římě. Předpokládá se, že záchranný fond eurozóny (ESM) by garantoval 20 až 30 procent hodnoty každého nového dluhopisu, který by Španělsko vydalo. Výhodou by bylo, že pojištění by nebylo pro fond finančně náročné a Itálii by nezasáhla finanční nákaza. Ta hrozí v případě, že Španělsko požádá ESM oficiálně o pomoc ve výši stovek miliard eur.

Pokud by se plán prosadil, bylo by to poprvé, co by eurozóna využila nástroj, který vytvořila v loňském roce pro země eura ohrožené dluhovou krizí. Španělsko by v každém případě podepsalo s partnery v eurozóně dohodu, v níž by se zavázalo k realizaci úsporných opatření a ekonomických reforem a akceptovalo mezinárodní dohled nad jejím plněním.

Většina zemí eura spolu s finančními trhy tlačí Španělsko k rychlému přijetí fiskální pomoci a zdroje z Madridu tento týden sdělily, že vláda se k tomu už chystá. Žádost o pomoc by měla být směrována záchrannému fondu a je podmínkou pro to, aby Evropská centrální banka mohla začít na trhu nakupovat španělské dluhopisy a snížit tím neúnosně vysoké úvěrové náklady země.

Španělská vláda minulý týden oznámila úsporný rozpočet na příští rok, jímž by předešla stanovení tvrdých podmínek v případě, že podá žádost o pomoc. Vedle snižování výdajů a zvýšení daní kabinet plánuje v příštích šesti měsících předložit přes 40 návrhů zákonů ekonomických reforem včetně penzijní reformy.

Španělská centrální banka však zpochybnila reálnost vládního plánu snížit příští rok rozpočtový deficit na 4,5 procenta hrubého domácího produktu. Její guvernér Luis María Linde poukázal na příliš optimistické předpoklady vlády ohledně vývoje ekonomiky. Zatímco většina nezávislých odhadů předpovídá pokles HDP o 1,5 procenta, vláda v rozpočtu počítá se snížením jen o 0,5 procenta.

Španělsko prodalo v poslední aukci dluhopisy levně

Španělsko mezitím zaznamenalo na dluhopisových trzích úspěch – prodalo státní dluhopisy se středně dlouhou dobou splatnosti za téměř čtyři miliardy eur (100 miliard korun). Zájem byl vysoký a díky očekávání, že země brzy požádá eurozónu o pomoc, se výnosy dvouletých a pětiletých dluhopisů prudce snížily. V případě tříletých dluhopisů jen mírně vzrostly.

U dvouletých dluhopisů výnos klesl na 3,282 procenta z 5,204 procenta v poslední aukci 19. července. Průměrný výnos u dluhopisů se splatností v roce 2017 klesl na 4,766 procenta ze 6,459 procenta v červenci. U tříletých dluhopisů výnos stoupl na 3,956 procenta z 3,845 procenta v září.

Vydáno pod