Italská firma vyvinula plast rozložitelný v přírodě

Bologna - Italská firma Bio-on tvrdí, že vyvinula rostlinné plasty, které se vyrovnají těm klasickým. Jsou ale kompletně rozložitelné. Po několika měsících ve volné přírodě se působením vody zcela rozpadnou, aniž by po sobě zanechaly jakékoliv škodlivé zbytky. Klíčové vlastnosti biopolymeru poskytuje odpadní část cukrové řepy, která se nezpracovává v potravinářském průmyslu.

Ročně se celosvětově vyrobí přes čtvrt miliardy tun plastů. V odpadovém kontejneru umělá hmota končí již po krátkém použití, poté přichází problém, co s ní. Část plastů se recykluje, jen v Itálii ročně okolo sedmi set tun. Další stovky tun plastů ale zůstanou ležet na skládkách. „Plasty, které každý rok posbíráme tady v Itálii, bychom pětkrát zaplnili Koloseum. Když to převedeme na váhu, tak je to šedesátinásobek hmotnosti Eiffelovy věže. To jsou hodně působivá čísla, a to mluvíme jen o té části, která se vrátí k recyklaci,“ sdělil mluvčí Národního konsorcia pro sběr, obnovu a recyklaci plastových odpadů (COREPLA) Gianluca Bertazzoli.

Vědci vidí východisko v organických a rozložitelných plastech, spolehlivé materiály ale dlouho nenacházeli. Malá firma Bio-on z Bologně se však chlubí, že ona uspěla, po necelých šesti letech výzkumu. „Napadlo nás to náhodou - dřív jsme dělali čipové karty pro turnikety v metru a skipasy a jeden z obchodních partnerů nás požádal, jestli bychom pro vlekaře mohli vymyslet nějaký nový materiál. Nechtěl plast ani papír, který se pak všude po horách válí, když sleze sníh,“ řekl spoluzakladatel firmy Bio-on Marco Astorri.

Bioplasty z Itálie (zdroj: ČT24)

Ropu nahradí řepa

Firma tvrdí, že vyvinula plasty, které se vyrovnají těm klasickým, vyráběným z ropy. Jsou ale stoprocentně organické a tudíž úplně rozložitelné. Tajemnou surovinou, která dodá zázračné schopnosti, je cukrová řepa. „Náš biopolymer využívá odpadní části řepy, které se nezpracovávají v potravinářském průmyslu, to je další velká přednost. Výsledný plast je stejně dobrý jako ropné produkty, ale je kompletně odbouratelný. Stačí, aby se polymer dostal do styku s mořskou nebo říční vodou,“ dodává Astorri.

Zástupci Bio-on přesto ujišťují, že jejich plasty jsou spolehlivé a vhodné pro širokou škálu účelů včetně využití v karoseriích aut nebo pro přepravu tekutin. Balená voda nebo déšť je prý nerozpustí, protože neobsahuje živé bakterie. Zato mořská a říční voda má právě kvůli bakteriím na řepné plasty destruktivní účinky.

Vydáno pod