ČEZ dostal nabídky zájemců o elektrárnu Dětmarovice

Praha - Energetická společnost ČEZ dnes obdržela nabídky na koupi černouhelné elektrárny Dětmarovice a prověřuje, zda splňují všechny formální náležitosti. Počet ani hodnotu nabídek firma nesdělila. Již dříve ale ČEZ uvedl, že očekává nabídky nejméně od pěti významných firem. O prodeji elektrárny by se mohlo rozhodnout do konce letošního roku.

Zájem o elektrárnu již dříve projevilo hned několik firem. Dnes však vesměs odmítly komentovat, zda nabídku skutečně podaly. Jedním z potenciálních zájemců je například hlavní dodavatel tepla na severu Moravy Dalkia. „Dětmarovice jsou určitě elektrárna, která nás zajímá s ohledem na regionální příslušnost,“ uvedl již dříve předseda představenstva společnosti Dalkia ČR Zdeněk Duba. „Naše akviziční záměry zpravidla nekomentujeme,“ reagoval dnes mluvčí společnosti Milan Wagner.

Nejžhavějším kandidátem je podle neoficiálních informací společnost NWR, za kterou stojí Zdeněk Bakala. NWR vlastní doly, které dodávají elektrárně uhlí. Zájem o černouhelnou elektrárnu má také Energetický a průmyslový holding (EPH), největší dodavatel tepla v Česku. EPH již projevil zájem také o hnědouhelné elektrárny Počerady a Chvaletice, které rovněž ČEZ nabízí k prodeji.

30.05.2012 Eko 2100
Zdroj: ČT24

ČEZu stačí prodat jen jednu elektrárnu

Elektrárna Dětmarovice leží v blízkosti polských hranic a je nejvýkonnější elektrárnou spalující černé uhlí v Česku. ČEZ prodává své uhelné elektrárny, aby získal finanční prostředky, ale především, aby přesvědčil Evropskou komisi, že neomezuje konkurenci. ČEZ nabízí k prodeji pět elektráren: Počerady, Chvaletice, Tisovou spolu s Mělníkem 3 a Dětmarovice. Kolik elektráren ČEZ prodá, zatím není jisté. Musí prodat jednotky o výkonu celkem 800 megawatů. Přesně tolik má dětmarovická elektrárna, stačilo by tedy prodat pouze ji.

Reportáž Jany Dronské (zdroj: ČT24)