Staropramen zdraží pivo zhruba o 3 procenta

Praha - Pivovary Staropramen zvýší od 15. října ceny sudového a tankového piva a od začátku listopadu pak zdraží i některá balená piva. Ceny tuzemské pivovarské dvojky v průměru porostou o tři procenta, tedy asi 40 až 60 haléřů na půllitr, jak uvedl mluvčí společnosti Pavel Barvík. Zdražení se ale netýká celé produkce firmy, dodal. Od začátku října zdražil pivo i lídr tuzemského trhu Plzeňský Prazdroj. Žádný jiný výrobce zatím zvýšení cen neohlásil.

„Naše společnost byla nucena upravit ceny vybraných balení piv, jelikož došlo k růstu cen vstupních surovin, energií a distribučních nákladů,“ vysvětlil Barvík. Co se týče vstupních surovin, zvýšily se podle něj především ceny sladovnického ječmene. Sudové a tankové pivo firma zdražila naposledy v polovině loňského prosince, lahvová a plechovková piva letos v únoru.

Stejná cena zůstane u téměř poloviny nabízených položek balených piv. Na současné úrovni zůstanou také ceny dvou prodejně významných sudových balení, padesátilitrových sudů piva Staropramen Světlý a Ostravar Premium. „Zachováním cen u vybraných balení chceme zmírnit dopad změny cen na spotřebitele našich piv a také naše obchodní partnery,“ dodal Barvík.

Pivovary bojují o zákazníky
Zdroj: ČT24

Od října zdražil i Prazdroj

Od začátku října zdražil pivo v průměru i lídr tuzemského trhu Plzeňský Prazdroj. Pivovary Staropramen jsou za Plzeňským Prazdrojem dlouhodobě dvojkou na českém pivním trhu, na němž mají zhruba 15procentní podíl.

Pivovary skupiny Heineken ČR, třetího největšího výrobce piva, podle manažera Jiřího Hauptmanna zatím pivo nezdražily a ceny zůstávají stejné. O případném budoucím vývoji nechtěl spekulovat. „Tvorbu cen nekomentujeme přes média, dokud ten ceník nezačne platit,“ uvedl Hauptmann.
   
Cenu vstupů v současnosti analyzuje společnost Pivovary Lobkowicz. „Pokud bychom k úpravě cen přistoupili, budeme o tom v první řadě informovat naše obchodní partnery,“ řekla mluvčí skupiny sedmi regionálních pivovarů Barbora Kameníková. „V současné chvíli Vám i s ohledem na konkurenci na toto téma nemohu poskytnout bližší informace,“ dodala.

Rozhovor se sládkem a odborníkem na pivo Janem Šuráněm (zdroj: ČT24)