Zdravotní pojišťovny skončily loni v minusu, hrozí zhroucení systému?

Praha - Výdaje veřejného zdravotního pojištění přesáhly loni jeho příjmy o více než pět miliard korun. Poprvé od roku 2008 byly všechny pojišťovny v minusu, uvádí se ve zprávě o vývoji hospodaření systému v roce 2011, kterou má projednat ve středu vláda. Podle zprávy hrozí, že bez účinných zásahů brzdících výdaje porostou závazky pojišťoven po lhůtě splatnosti. Někteří politici proto varují před možným zhoršením kvality a dostupnosti zdravotní péče.

Podle předsedy sněmovního zdravotního výboru Borise Šťastného (ODS) je skutečná ztráta daleko vyšší než uváděných 5,156 miliardy korun. Ztráta totiž už zčásti byla kryta z rezerv pojišťoven. „Nedojde-li ze strany ministra Leoše Hegera (TOP 09) k okamžitému řešení v podobě reformy zdravotních pojišťoven a úspor v systému zdravotního pojištění, stane se situace ve zdravotnictví neudržitelnou,“ varoval Šťastný. Otálení povede podle něj k rychlému zhoršení kvality a dostupnosti péče a platební neschopnosti pojišťoven.

První náměstek ministra a místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek kritiku odmítl, Heger má podle něj, co se reformních zákonů týče, „nejvíc zářezů na pažbě v celé polistopadové historii“. Lepšímu fungování VZP brání podle Ženíška právě ODS, která podle něj znemožňuje obměnu její správní rady.

Podle pojišťoven platí stát málo za důchodce a děti

Prezident Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček upozornil, že pojišťovny měly přebytky, dokud vláda zvyšovala platbu za státní pojištěnce. Už několik let ale platba stagnuje a přebytky se vyčerpaly. „Zhruba tři pojišťovny včetně VZP jsou prakticky na nule, zbytek má různě malé zbytky, které do konce letošního roku dočerpají,“ doplnil.

Vedle stagnující platby státu vidí Gajdáček příčinu propadu systému i v tom, že se neustále přidává lékařům, kupují se další přístroje a rozšiřují počty ordinací a počty výkonů. Vedle zvýšení platby státu, které už pro příští rok vláda zamítla a pro rok 2014 by ho musela schválit nejpozději do 30. června 2013, by mohlo bilanci zlepšit výrazné zúžení sítě nemocnic a zefektivnění jejich provozů.