Počtvrté za sebou překročil schodek rozpočtu USA bilion dolarů

New York – Již čtvrtým rokem za sebou překročil schodek státního rozpočtu Spojených států hranici jednoho bilionu dolarů, když za loňský fiskální rok činil 1,1 bilionu dolarů (21 bilionů korun). Vyplývá to z dnešního odhadu Rozpočtového výboru Kongresu (CBO). Odhad CBO přichází několik hodin poté, co vláda oznámila, že míra nezaměstnanosti minulý měsíc klesla na 7,8 procenta. Dostala se tak na úroveň z doby, kdy nastoupil Obama do funkce, napsala agentura AP.

Fiskální rok v USA začíná 1. října. Za loňský rok se schodek mírně zlepšil z 1,3 bilionu předloni. Zpráva ukazuje, že vláda si musela půjčit na každý utracený dolar 31 centů.  

Vláda zveřejní oficiální čísla o rozpočtu za loňský rok v polovině října. Většinou se však z odhadem CBO shodují. To není dobré pro prezidenta Baracka Obamu před prezidentskými volbami, které se uskuteční 6. listopadu. Právě zvládání ekonomické situace Obamovou vládou je jedním z hlavních předvolebních témat.   

Obama zdědil ekonomiku v recesi a deficit nad jedním bilionem USD. Slíbil, že ve svém funkčním období sníží deficit o polovinu, ten však místo toho zůstává na vysoké úrovni. V roce 2009 dokonce dosáhl rekordních 1,4 bilionu dolarů a předloni byl druhý nejvyšší. Loňský deficit odpovídá sedmi procentům hrubého domácího produktu, což je neudržitelně vysoká hladina.