Schwarzenberg po vyřazení Arevy varoval před závislostí na Rusku

Praha - Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg varoval v rozhovoru pro Českou televizi před závislostí české jaderné energetiky na Rusku. Reagoval tak na včerejší rozhodnutí firmy ČEZ vyřadit francouzskou společnost Areva z tendru na dostavbu Temelína. Ve hře o zakázku za stovky miliard už zůstává jen americko-japonská firma Westinghouse a česko-ruské konsorcium.

„Jsme do valné míry, co se týká plynu a co se týká nafty, závislí na Ruské federaci, tudíž bych to nepovažoval za užitečné, kdybychom byli závislí, i co se týká jaderné energie,“ říká Schwarzenberg.

Francouzská společnost Areva byla z tendru na dostavbu Temelína vyřazena proto, že její nabídka negarantovala fixní cenu dodávky či občas ignorovala český atomový zákon. Informaci přineslo dnešní vydání deníku MF Dnes. Areva si proti rozhodnutí ČEZu podala v pátek námitku.

ČEZ prý v odůvodnění napsal, že Areva fakticky „popřela dodávku na klíč za předem stanovenou cenu v předem stanoveném čase“. Firma prý u některých položek například uvedla, že předem není schopná říct cenu s tím, že bude prostě tržní. V nabídce bylo také řečeno, že když uzavřená smlouva na dodávku dostavby Temelína nebude v případě času či ceny odpovídat realitě, může se ze strany Arevy změnit a firma si vše potřebné doúčtuje.

Francouzi údajně také v nabídce ignorovali některé podmínky českého atomového zákona, například pokud jde o zajištění přepravy některých součástí dodávky. „Nebylo to prostě tak, že by udělali jednu chybu, která by se dala opravit. Bylo to překvapivé, ale jako by v řadě částí téměř ignorovali zadávací podmínky,“ uvedl vysoce důvěryhodný zdroj MF Dnes.

Zástupci ČEZu v pátek v oficiálním prohlášení sdělili, že důvody vyřazení Arevy z tendru jsou obchodní i zákonné a jsou zásadního charakteru. Bližší výtky nechtěla firma komentovat do doby, než proběhne případné odvolání Arevy.

V tendru zůstávají americko-japonská firma Westinghouse a česko-ruské konsorcium Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress. Náklady na dostavbu temelínské elektrárny se odhadují na 200 až 300 miliard korun. Stavba třetího a čtvrtého bloku má být hotova nejpozději v roce 2025. Vítěz tendru má být vybrán v příštím roce.

Dostavba JE Temelín bez francouzské Arevy (zdroj: ČT24)