Absolventi vysokých škol marně hledají práci

Praha - Ekonomická krize těžce dopadla na české absolventy vysokých škol. Mnoho z nich marně hledá práci a klesají jejich nároky. Před krizí by si řekli o nástupní plat přibližně devětadvacet tisíc korun, teď jim stačí jen dvacet dva tisíc. Portály práce pro ně totiž nabízejí ve srovnání s počátkem krize o polovinu míň vhodných volných míst.

Mít vysokou školu, už zdaleka není vstupenka k dobré práci. Počet absolventů se totiž za posledních deset let zdvojnásobil. Zatímco v roce 2001 bylo v Česku 204 tisíc čerstvých vysokoškoláků, vloni už čtyři sta tisíc. „Ke konci srpna evidujeme asi dvacet tisíc absolventů nezaměstnaných, jen asi třináct set má nárok na podporu v nezaměstnanosti,“ konstatuje tiskový mluvčí Úřadu práce Jiří Reichl.

Víc než polovina absolventů by nejradši pracovala v soukromých firmách, většina z nich ale musí své sny o kariéře zahodit. A jsou rádi téměř za jakoukoliv práci, přestože se mezi nimi najdou i tací, co mají doktorát nebo řadu studií na zahraničních univerzitách. Mnohokrát se totiž také stává, že jsou prostě překvalifikovaní.

Tomáš Dombrovský, mluvčí LCM - správce portálů jobs.cz a prace.cz:

„Trendem posledních let je, že absolventi, kteří nemůžou sehnat práci, berou často zavděk i prací, která byla dřív určená typicky lidem se středoškolským vzděláním.“

Dvě třetiny absolventů vůbec nepracují v oboru. Nejhůř hledají uplatnění absolventi humanitních oborů, nejlépe jsou na tom naopak lidé s technickým vzděláním. Častým problémem je chybějící praxe u absolventů. Důležitost praxe proto už chápou i vysoké školy. Některé zavádějí speciální programy a spolupracují s firmami, kde studenti hledají uplatnění.

Zaměstnání
Zdroj: ČT24/Isifa/Capital Images

Odbýt si začátek kariéry ještě na vysoké škole

Personalisté a zaměstnavatelé mají pro studenty jednoduché doporučení - odbýt si začátek kariéry ještě na vysoké škole. Zářným příkladem může být třeba Linda Vavříková, dnes spolumajitelka firmy, která prodává zážitkové poukázky. První brigádu si našla v patnácti. Práci pak musela skloubit i s mediálními studii na Karlově univerzitě. Ještě na škole pak založila firmu, která má dnes obrat v řádu desítek milionů korun. Typický studentský život, ale musela opustit. I ona teď v životopisech uchazečů hledá praxi.

Linda Vavříková

„Když se k nám do firmy hlásí lidé, kteří hledají práci, a vidím, že během celého studia nic nedělali, nezkoušeli, nechodili na brigády, tak vlastně nemají dostatek zkušeností a praxe, aby vlastně v tý firmě mohli rovnou začít fungovat.“

Studenti přitom nemusí hledat jen praxi ve svém studijním oboru. Užitečná je jakákoliv zkušenost například i v dobrovolnických projektech nebo zájmových spolcích.

Uplatnění vysokoškolských absolventů tématem Událostí (zdroj: ČT24)