Žádné vracení drobných, žádné PINy. Platit se bude mobilem

Praha – Zaplatit útratu v supermarketu nebo restauraci, lístek v dopravním prostředku, případně vyrovnat dluh – to vše už lze provést prostřednictvím mobilního telefonu. Stala se z něj peněženka.

Už teď jsou na trhu první chytré telefony a SIM karty, které umožňují využívat platební funkce. Nástup dalších se čeká koncem roku. Na starší typy mobilů pak stačí připevnit speciální nálepku s čipem. Platby do 500 korun není třeba potvrdit a operace je tak výrazně rychlejší než platební karta.

„Podle našich prognóz bude na konci roku 2014 možné platit bezkontaktně 50 až 80 procenty telefonů, které budou na našem trhu,“ říká mluvčí společnosti Telefónica O2 Hany Farghali.

Bezkontaktních terminálů, které mobilní platby umožňují, je ale v Česku zatím nedostatek. Brzy by se to však mělo změnit. Obchodníků, kteří si podobné terminály pořizují, totiž neustále přibývá. „Tato možnost bude k dispozici v průběhu příštího roku, protože technicky je její zavedení trochu složitější,“ sdělil mluvčí obchodního řetězce Tesco Jan Dvořák.

Dnes se navíc přes mobil dají i posílat peníze, které se díky speciální aplikaci strhávají přímo z bankovního účtu. „Umožní připojit si váš mobilní telefon k běžnému účtu nebo platební kartě a následně potom používat a platit u obchodníků, na webu, posílat si peníze mezi lidmi,“ vysvětluje Viktor Peška, místopředseda představenstva společnosti Mobito.

Mobilní platby mají v budoucnu představovat veliký trh. Podle společnosti Gartner se v nich letos celosvětově protočí 170 miliard dolarů a o čtyři roky později to bude už 600 miliard dolarů.

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)