Španělé znovu v ulicích, odbory požadují referendum o škrtech

Madrid – Desetitisíce Španělů znovu v několika městech demonstrovaly proti vládním úsporným opatřením. Jen do ulic Madridu vyšlo 60 tisíc lidí. Vláda premiéra Rajoye chce v rozpočtu příští rok ušetřit 40 miliard eur. Odbory požadují, aby o nepopulárních škrtech rozhodli lidé v referendu. V opačném případě hodlají v listopadu vyhlásit generální stávku.

Jak upozornila agentura Reuters, v posledních měsících vyrazily do ulic už statisíce Španělů, což rozhodně nepřidá na klidu pravicové vládě, kterou čekají v blízké době regionální volby. Také to maří snahu kabinetu ujistit mezinárodní investory o stabilitě země a své schopnosti zvládnout prohlubující se problémy španělské ekonomiky a veřejných financí.

„Je jen na vládě, jestli se uskuteční generální stávka, nebo ne. Kdyby uspořádali referendum, věci by se měly úplně jinak,“ prohlásil Ignacio Fernandez Toxo, vůdce největší španělské odborové centrály Comisiones Obreras. Pokud ke stávce dojde, bude se podle agentury Reuters konat 14. listopadu.

Podle průzkumu španělského deníku El País podporuje demonstranty 77 procent Španělů.

Vydáno pod