Zahraniční obchod skončil v srpnu s nejnižším přebytkem za celý rok

Praha - Zahraniční obchod Česka skončil v srpnu s přebytkem 16,9 miliardy korun, což je nejméně za celý letošní rok. V porovnání s červencem to představuje pokles téměř o 10 miliard. Meziročně je to však o 15,6 miliardy korun víc.

Obrat zahraničního obchodu dosáhl 458 miliard korun, což byla nejnižší měsíční hodnota obratu v letošním roce. Vývoz tuzemských firem se v srpnu zvýšil meziročně o 7,9 procenta, dovoz o 0,8 procenta. Od ledna do srpna se podle Českého statistického úřadu český export zvýšil o 8,9 procenta a import o čtyři procenta.

Tomáš Volf, analytik společnosti Citfin

„Sečteno podtrženo, dovoz i vývoz dosahují nízkých hodnot, což je ukázkou nízké aktivity v ekonomice, a celkový obrat jde měsíc od měsíce dolů. Zahraniční poptávka, která živí domácí exportéry, kteří táhnou českou ekonomiku, je v důsledku problémů v Evropě nízká. Domácí poptávka, při nezaměstnanosti, která roste, situaci nezachrání a čeští exportéři musí čekat na vyšší apetit zahraničních zákazníků.“

Přebytek zahraničního obchodu meziročně nejvíce vzrostl u strojů a dopravních prostředků, celkem o 8,4 miliardy Kč. V největším deficitu naopak skončilo obchodování s chemickými výrobky, kde schodek dosáhl 0,3 miliardy Kč.

Bilance zahraničního obchodu se státy EU dosáhla přebytku 49,4 miliardy korun, což je meziročně o 2,3 miliardy Kč víc. Se státy mimo unii vykázala obchodní bilance schodek ve výši 32,5 miliardy korun, v meziročním srovnání je to o 13,3 miliardy korun méně.