KBC splatí velkou část státní pomoci ještě letos

Brusel - Belgická bankovní skupina KBC, majitel tuzemské ČSOB, hodlá ještě v letošním roce splatit velkou část ze státní pomoci, kterou získala v době krize od belgické vlády. Oznámil to dnes generální ředitel banky Johan Thijs.

KBC získala od belgické vlády a vlády Flander v době finanční krize v letech 2008 až 2009 sedm miliard eur (174,5 miliardy korun). Evropské úřady jí kvůli tomu nařídily prodat část majetku. Do konce roku 2013 musí splatit 4,67 miliardy eur plus úrok.

„Plánujeme splatit významnou část do konce 2012,“ prohlásil Thijs. Částka podle něj bude záviset na rozhodnutí o nových pravidlech kapitálové přiměřenosti. Loni v prosinci skupina splatila 500 milionů eur.

ČSOB bude v rámci KBC spadat pod vlastní divizi 

Současně KBC představila novou strategii, v rámci níž byla upravena organizace celé skupiny. Jednou ze změn je to, že aktivity v Česku budou tvořit samostatnou divizi, zatímco dosud byly součástí divize střední a východní Evropy. Odpovědnost za divizi bude mít generální ředitel ČSOB Pavel Kavánek, který bude jmenován i členem výkonného výboru KBC.

ČSOB
Zdroj: ČT24

KBC navíc snížení nákladů ukončí veškeré aktivity mimo své hlavní trhy, mezi které patří Belgie, Česká republika, Maďarsko, Slovensko a Bulharsko.