Bezpečnost USA? Čínští výrobci telefonů mají mít na trhu utrum

Washington - Spojené státy se chtějí bránit proti čínským telekomunikačním výrobcům Huawei a ZTE. Podle nich představují bezpečnostní riziko. Firmy by neměly mít přístup na americký trh a domácí společnosti by s nimi neměly uzavírat kontrakty, navrhuje výbor Sněmovny reprezentantů pro zpravodajské služby, který získal informace od bývalých zaměstnanců společnosti. USA tyto dva výrobce telefonů podezírají, že do svých zařízení instalují šifry ke špehování, které umožňují zasílat citlivé informace do Číny. Obě čínské firmy to už v září odmítly.

Americké obavy ze spojení firem s čínskou vládou a armádou ohrožují plán firem na expanzi právě v USA. Obě firmy přitom patří mezi největší světové výrobce telekomunikačních zařízení. „Huawei neohrozí integritu sítí našich zákazníků pro žádnou třetí stranu - ani vládu,“ prohlásil před několika týdny viceprezident společnosti Charles Ding.

Špehování by bylo „sebevraždou společnosti Huawei“, tvrdí viceprezident

Ding byl v souvislosti s obviněním tázán, zda by společnost vyhověla požadavkům čínské vlády, která by takto vybavená zařízení uzpůsobená ke špehování využila k informování tamní bezpečnostní služby. Viceprezident ale prohlásil, že spolupráce v této oblasti by byla „sebevraždou společnosti“.

Podle zprávy, která je výsledkem téměř rok trvajícího vyšetřování, by se zpravodajské služby měly dál zaměřovat na snahy Huawei a ZTE o expanzi ve Spojených státech. Soukromý sektor by pak měly tyto služby co nejpodrobněji informovat o rizicích průmyslové špionáže a dalších hrozbách. Výbor podle zprávy získal informace od bývalých zaměstnanců společnosti Huawei, které naznačují, že firma by mohla mít na svědomí podplácení a korupci, diskriminační chování a porušování autorských práv.

Ilustrační foto
Zdroj: ISIFA/EPA/Stephen Morrison

Zpráva také doporučuje, aby americké regulační úřady blokovaly plány fúzí a akvizic obou firem v USA. Vzhledem k obavám z hackerských útoků z Číny je podle ní také zapotřebí, aby vládní počítačové systémy neobsahovaly žádné komponenty vyrobené oběma firmami. „Čína má prostředky, příležitost a motiv k využívání telekomunikačních společností ke zlovolným účelům,“ píše se ve zprávě.

Huawei, kterou vlastní její zaměstnanci, je druhým největším světovým výrobcem směrovačů, přepínačů a dalších telekomunikačních zařízení po švédské firmě Ericsson, ZTE je ve světě pátá. Obě firmy se sice stávají „dominantními globálními hráči“, jak konstatuje zpráva. Na americkém trhu zatím prodávají hlavně mobilní telefony a v sektoru síťových zařízení výrazněji zastoupeny nejsou.

Mluvčí Huawei William Plummer tvrzení výboru odmítl a označil je za „nepodložená.“ ZTE vyjádřila „hluboký nesouhlas“ s tvrzením, že by mohla přijímat příkazy od čínské vlády a být jí ovládána. „Toto vyšetřování by se nemělo zaměřovat na ZTE a přitom opomíjet západní prodejce, kteří jsou na americkém trh mnohem větší,“ uvedla firma.

Americké firmy, které uvažují o nákupech od Huawei, „by si měly najít jiného partnera, jestliže jim záleží na svém duševním vlastnictví, na soukromí jejich zákazníků a národní bezpečnosti Spojených států amerických“, řekl v neděli večer v televizi CBS předseda výboru Mike Rogers.

Hong Lei, mluvčí čínského ministerstva zahraničí:

„Doufáme, že Kongres zanechá svých předsudků, začne respektovat fakta a učiní více pro čínsko-americké vztahy.“

Předvolební boj v duchu otázky čínsko-amerických vztahů

Už před týdnem prezident Barack Obama zakázal prodej čtyř amerických větrných elektráren čínskému investorovi kvůli bezpečnostním hrozbám. Trhy nyní napjatě sledují, zda se schyluje k obchodní válce. „Konflikt mezi Spojenými státy a Čínou by byl katastrofou pro obě strany,“ míní bývalý americký ministr zahraničí Henry Kissinger.

Oba prezidentští kandidáti totiž považují čínskou kartu za volební trumf. Republikán Mitt Romney obvinil Obamu z měkkosti a sám slibuje rázný tón. Podobně ve svých kampaních hřímali i Bill Clinton nebo George Bush mladší. Po svém zvolení ale obrátili.

Kongres žádá sankce pro čínské společnosti Huawei a ZTE (zdroj: ČT24)

Dvě největší ekonomiky světa úzce propojuje export i dluhy. Vývozci se přitom obávají, aby předvolební tanec nezanechal v čínském porcelánu příliš mnoho střepů.