Rusko otevřelo druhou větev plynovodu Nord Stream do EU

Moskva - Rusko otevřelo druhou větev plynovodu Nord Stream, který pod Baltským mořem spojuje Německo s rezervami zemního plynu na Sibiři. Plynovod je součástí snahy Ruska udržet si své postavení v energetických dodávkách pro Evropu.

Kapacita přepravy se otevřením druhé větve plynovodu v délce 1 224 kilometrů zdvojnásobí na 55 miliard metrů krychlových, což představuje zhruba třetinu současného vývozu Gazpromu do Evropy. Aktuální objem přepravy však zatím zůstává beze změny kvůli slabé poptávce. První větví začal proudit plyn do Evropy před necelým rokem. Kapacita přepravy první větve byla zatím naplněna pouze z 34 procent.

Nord Stream měl zbavit Rusko závislosti na tranzitu přes Ukrajinu a Bělorusko

Nord Stream obchází současné tranzitní země jako Ukrajinu a Bělorusko a má zajistit plynulost dodávek. V minulosti se několikrát stalo, že kvůli sporům o ceny v tranzitních zemích byly dodávky plynu přerušené. Nový plynovod má zajistit, že se již tak nestane.

Ovšem analytici nedávají moc velkou šanci tomu, že by se Gazpromu podařilo zvýšit svůj podíl na evropském trhu. Rusko má na celkovém objemu plynu spotřebovaného v Evropě čtvrtinový podíl a jako alternativa se v regionu využívá zkapalněný zemní plyn. Rozšíření Nord Streamu nebude podle analytiků ani znamenat v dohledné době výrazné omezení dodávek přes Ukrajinu a Gazprom podle nich velmi draho zaplatil svoji snahu obejít tranzitní země.

Nord Stream
Zdroj: ČT24/Nord Stream

Na Nord Stream jsou z Německa navázány plynovody do dalších zemí Evropské unie, včetně Česka. Na ruský plynovod je na pobřeží Baltu navázán německý Opal, který vede do Saska k českým hranicím. Tam je na něj napojen plynovod Gazela, který protíná západní Čechy a má transportovat plyn do jižního Německa, ale také odběratelům z Česka.

Vydáno pod