Perský záliv obnovuje tradici lovu perel

Dubaj - Perský záliv se opět prezentuje jako producent nejkvalitnějších perel světa. O oživení obchodu se snaží japonský podnikatel a jeho společník ze Spojených arabských emirátů. Dubaj a další města na pobřeží zálivu byla po stovky let proslulá svými přírodními perlami. Ve třicátých letech ale kvetoucí průmysl převálcovaly uměle pěstované japonské perly.

Lov perel postaru, v tradičním oblečení a tradičním způsobem, je nejnovější turistickou atrakcí v Dubaji. Výlet do dob, kdy se lovu perel v Zálivu dařilo jako nikdy, nabízí Major Ali Sagar Suwaidi. „Je důležité ukázat lidem, jak jsme žili, protože v tehdejších dobách to bylo velice těžké, měli jsme jen moře a poušť,“ říká Suwaidi.

Teplé vody Perského zálivu a ústřice vysoké kvality tady kdysi pomohly vytvořit nejkrásnější perly světa. K ucpání nosu lovcům sloužily svorky z želvoviny, k cestě do hlubin moře lano zatíženého závažím. Ruce si chránili pomocí kožených pásků, během minuty a půl, kterou trval jeden ponor, se snažili sesbírat maximum škeblí. Pod mořskou hladinu se vydávali třicetkrát denně. O návrat zašlé slávy se teď snaží dvojice podnikatelů. „Oživení lovu perel je možné, obzvláště tady, kde má svoji minulost. Věřím, že se povede přesun produkce uměle pěstovaných perel z východní Asie sem do Zálivu,“ uvedl Suwaidi.

Perský záliv obnovuje tradici lovu perel (zdroj: ČT24)

Letos 40 tisíc perel

Potápěči se tedy znovu vydávají na dno moře, tentokrát jsou ale do ústřic uměle vpravována zrníčka, která se během roku až v 70 procentech případů promění v perlu. Na rozdíl od těch přírodních, kdy byla šance objevit ve schránce perlu jen jednoprocentní. Perly z Perského zálivu jsou prý kvalitnější než konkurenční japonské. Jen letos se jich vyprodukovalo na 40 tisíc.