Brněnští zastupitelé schválili záměr koupit Veletrhy Brno

Brno - Zastupitelé města Brna na dnešním zasedání schválili záměr o koupi 61 procent akcií Veletrhů Brno od německé skupiny Messe Düsseldorf. Nominální cena většinového podílu je podle primátora Romana Onderky (ČSSD) zhruba 767,5 milionu korun. Radnice už nyní vlastní 34 procent veletrhů a na nákup akcií má předkupní právo. Pro záměr koupit akcie hlasovalo 42 zastupitelů, proti bylo 6 a zdržel se pouze 1 zastupitel. Magistrát bude o podmínkách odkoupení jednat.

„Mělo by se rozhodnout o tom, jakou cestou Brno půjde. Zda přijme nabídku na odkup akcií, nebo ne,“ řekl mluvčí magistrátu Pavel Žára. Po schválení by se město stalo majoritním vlastníkem, pět procent akcií by zůstalo v rukou drobných akcionářů.

Podle primátora Onderky jsou Veletrhy významným ekonomickým subjektem ve městě i v regionu. „Jsem toho názoru, že Brno by mělo být majoritním vlastníkem. Já osobně budu hlasovat pro odkup akcií,“ uvedl Onderka. A společně s primátorem hlasovali i zástupci opozice z řad zelených a lidovců. České televizi to potvrdil Martin Ander (SZ) a Daniel Rychnovský (KDU-ČSL).

Vstup Romana Onderky (zdroj: ČT24)

„Veletrhy jsou výsadní záležitostí s ohledem na historii města Brna, ale i zaměstnanosti. Týká se to zhruba necelých 400 zaměstnanců. Jedná se navíc o nádherný prostor, který je blízko středu města. Kombinace těchto všech věcí klade na srdce zastupitelům, aby se touto věcí velmi vážně zabývali,“ poznamenal brněnský primátor. Podle Onderky je zde „zajímavý prostor“ pro nové investice města Brna.

Veletrhy se v posledních třech letech potýkaly s propadem. Ten je ale podle primátora stejný jako u podobných společností ve světě. „V tomto roce se pohybujeme na hranici 90 až 100 milionů zisku,“ dodal primátor.

Veletrhy Brno v letech 2009 a 2010 byly ve ztrátě a musely některé veletrhy rušit, naposledy to byl Autotec. V loňském roce hospodařily Veletrhy Brno vyrovnaně při stejných výnosech, podařilo se jim uspořit na nákladech.