Do Polska i na Slovensko se už může dovážet tvrdý alkohol z Česka

Bratislava – Metanolová aféra v Česku doznívá a stejně tak se děje i se souvisejícími opatřeními. Dovoz alkoholu z Česka už zrušilo Polsko. Slovensko tak učinilo v pět hodin odpoledne. Zákaz dovozu a prodeje českých lihovin zavedlo před třemi týdny v reakci na sérii otrav metanolem v Česku. Oznámil to ministr zemědělství Ľubomír Jahnátek. Alkohol bude nově muset mít certifikát původu, přičemž Bratislava bude uznávat i doklady vydané v Česku.

Polské úřady už povolily dovoz tvrdého alkoholu z Česka, nicméně varovaly před konzumací alkoholu podezřelého původu. „Vzorky legálního alkoholu neobsahovaly metanol v koncentracích překračujících normy,“ prohlásil mluvčí hlavního hygienika Jan Bondar. Vysvětlil, že inspekce prověřila takřka 70 tisíc obchodů, zajistila přes 175 tisíc českých lahví s nápoji s obsahem alkoholu přes dvacet procent a provedla více než 600 chemických rozborů.
   
Testy sice metanol v několika případech potvrdily, vždy se ale jednalo o alkohol dovezený z Česka individuálně. Hygienici proto před nákupem alkoholu nejistého původu nadále varují. V Polsku toitž na následky otravy pančovaným alkoholem, který zřejmě pocházel z Česka, zemřelo několik lidí.

Ilustrační foto
Zdroj: Bon Appétit/ISIFA

Zákaz dovozu tvrdého alkoholu z ČR odpoledne zrušilo Slovensko

Krizový štáb na Slovensku jednal o novém nařízení. „Nový alkohol vyrobený po 27. září 2012 bude muset být výrazně označen nálepkou s datem výroby, číslem šarže a musí mít takzvaný rodný list,“ řekl Jahnátek. „Jde o vyplněný formulář 1A, který česká strana ve svém opatření vlády přijala. Tento certifikát budeme uznávat i my,“ upřesnil šéf resortu zemědělství.

Ve skladech na Slovensku jsou podle serveru Aktuálne.sk zhruba 2 miliony láhví s českým alkoholem. Největší problém mají ale restaurace. Lihoviny s porušeným kolkem už nikdy nesmí nabízet, a tak počítají ztráty.

Ředitel prostějovského výrobního závodu druhé největší české likérky Granette & Starorežná Distilleries Karel Lyčka uvedl, že pokud nenastanou nějaké nečekané komplikace, mohla by být první zásilka lihovin z Prostějova na Slovensko vypravena ještě tento týden.

David Miřejovský, zpravodaj ČT:

„Na alkoholu vyrobeném od 1. ledna do 27. září 2012 musí být nálepka, podle které zákazník zjistí, kdy byl alkohol vyroben a kdy dostal certifikaci. To si musejí všichni obchodníci sehnat do konce listopadu. Pokud to nestihnou, všechen alkohol, který byl vyroben v tomto období, musí být po 30. listopadu zlikvidován.“

Za splnění podmínek bude zodpovědný prodejce alkoholu, respektive majitel podniku, ve kterém se dotyčný alkohol nabízí. Ten si musí sám pořídit i samotnou nálepku, která musí splňovat podmínku barvy a rozměru textu. „Vzhledem k tomu, že žolíka v rukou nyní mají obchodní organizace, ty si mohou ve svém obchodním vztahu vyřešit tento problém tak, že podmíní například nákup nového alkoholu odvezením toho starého,“ poznamenal šéf resortu zemědělství.

Opatření slovenských úřadů ohledně označování českých lihovin je podle dovozců lihovin diskriminační. „Je to namířeno proti českému alkoholu,“ řekl zástupce importérů lihovin Roman Pócs. Soudí, že distributoři nejsou schopni do konce listopadu označit alkohol vyrobený letos do 27. září nálepkami. „Pan ministr dosáhl toho, co chtěl, zákazníci nám budou alkohol vracet,“ reagoval Pócs na dřívější požadavek Jahnátka, aby importéři odvezli stávající zásoby českého alkoholu zpět do Česka na vlastní náklady.

„Rozhodně to nepovažujeme za diskriminaci. Tvrdíme, že chceme ochránit spotřebitele. Takto to bude vyloženě na spotřebiteli, jestli si daný alkohol koupí, nebo nekoupí,“ prohlásila Magda Tóth Želeňáková, mluvčí slovenského ministerstva zemědělství.

Heger je se současným slovenským postojem spokojen

Podobná pravidla platí v Česku, které koncem minulého měsíce zmírnilo částečnou prohibici nařízenou kvůli metanolové aféře. „Jsem velmi rád. Naše kroky na konci té prohibiční aféry vycházely z toho, že trh se čistí, i když nemůžeme vyloučit nějaké zásoby doma ve skladech. Postoj Slovenska už byl spíše jakýmsi obchodním zájmem, kterým byl ovlivňován,“ podotkl český ministr zdravotnictví Leoš Heger.

S náhradou škody za vadný alkohol Česko podle Hegera v tuto chvíli nepočítá. Návody na zničení vadného alkoholu slovenská ani polská strana podle Hegera nepožadovaly. „Myslím, že jejich obchodní a hygienické služby si s tím poradí samy,“ řekl.

Leoš Heger
Zdroj: VLP/Martin Divíšek/ISIFA

České likérky mají na slovenském trhu s lihovinami asi čtvrtinový podíl. Nejvíc na Slovensko vyváží Drak, který je tam čtvrtým největším distributorem lihovin. V obchodní síti na Slovensku kontroloři dosud nenašli alkohol s nadměrným množstvím metylalkoholu. Metanolem se v zemi otrávili minulý měsíc čtyři lidé, kteří na společné oslavě pili slivovici objednanou přes internet v Česku. Strávili několik dnů v nemocnici.

Lidé si prověřili na webu Unie dovozců a výrobců lihovin už původ u 84 tisíc láhví alkoholu. Stránky certifikacelihovin.cz unie spustila minulou středu. Zájemci si na nich můžou zkontrolovat původ tvrdého alkoholu, který vyrobilo 11 tuzemských likérek od začátku roku, na základě zadání kódu na kolku, prodejního kódu EAN a čísla šarže.