Španělsko podle MMF nedodrží rozpočet na letošní a příští rok

Madrid - Španělsku se podle odhadu Mezinárodního měnového fondu (MMF) nepodaří dosáhnout na cíl rozpočtového deficitu pro letošní a příští rok. Dluh země tak zřejmě stoupne v příštím roce kvůli rekapitalizaci bankovního sektoru na více než 90 procent hrubého domácího produktu.

Schodek španělského rozpočtu má podle MMF letos dosahovat sedmi procent HDP a příští rok klesne na 5,7 procenta. Za současných podmínek se podle fondu nedostane deficit země pod tříprocentní limit stanovený EU do roku 2017. Cílem Španělska dohodnutým s Evropskou unií je udržet letos deficit 6,3 procenta a příští rok 4,5 procenta HDP.

Celkový dluh země se letos dostane na 90,7 procenta výkonu ekonomiky a v příštím roce pak stoupne na 96,9 procenta. Tento odhad však bere v úvahu, že Španělsko využije celých 100 miliard eur (2,5 bilionu korun) slíbených v červnu od dalších zemí eurozóny na záchranu bank. Madrid však minulý měsíc uvedl, že chce využít z pomoci jen 40 miliard eur. Zadlužení by v tomto případě letos činilo 84,7 procenta a příští rok stouplo na 90,9 procenta HDP.

Požádá Španělsko o pomoc EU? 

V současnosti se o Španělsku na finančních trzích spekuluje jako o horkém kandidátovi na finanční pomoc z programu nákupu dluhopisů Evropské centrální banky. Země se již rozhodla požádat o pomoc pro svůj bankovní sektor, s žádostí o širší pomoc však stále váhá, protože s ní mají být spojeny přísné podmínky.

Španělsko
Zdroj: ISIFA/EPA/Martin Gerten

Přestože španělská vláda slíbila omezit veřejné finance, její snahy nabourává situace některých regionů, které překročily svůj rozpočet, a rekapitalizace bankovního sektoru zatíženého špatnými investicemi do realit. Madrid minulý týden uvedl, že jeho veřejný deficit letos dosáhne 7,4 procenta HDP, tento údaj však zahrnuje položky spojené s rekapitalizací bank. Evropská komise slíbila, že při svém hodnocení nebude brát právě rekapitalizaci bank v potaz.

Na začátku tohoto týdne přitom španělský ministr hospodářství Luis de Guindos zopakoval, že Španělsko splní své cíle a nepotřebuje žádná další opatření, přestože se ekonomický pokles prohlubuje. Vláda ve svém rozpočtovém plánu na příští rok počítá s poklesem ekonomiky o půl procenta. MMF však příští rok čeká pokles až o 1,3 procenta po letošním propadu ekonomiky o 1,5 procenta.