Toyota svolává 7,4 milionu vozů, může za to elektrické ovládání

Tokio - Japonská automobilka Toyota svolává do servisů po celém světě 7,4 milionu vozů, zejména některých modelů Vitz, Yaris a Corolla. Mohou za to problémy s elektrickým ovládáním oken. Jde o největší jednorázovou kontrolu vozů od roku 1996. Tehdy americká Ford Motor svolala do servisů 7,9 milionu vozů.

Automobilka v prohlášení uvedla, že v USA musí překontrolovat 2,47 milionu vozů, v Číně svolává do servisů 1,4 milionu vozů a v Evropě 1,39 milionu vozů. Na domácím trhu překontroluje 459 300 vozů.

Mluvčí Toyoty Šino Jamadová dodala, že mezi svolanými vozy mimo Japonsko jsou modely Yaris, Vios, Corolla, Matrix, Auris, Camry, RAV4, Highlander, Tundra, Sequoia, xB a xD vyrobené v letech 2005 až 2010. Zdůraznila také, že v souvislosti se závadou nebyly hlášeny žádné nehody, zranění či úmrtí.

Půjde o náklady v miliardách korun

Oprava závady zabere zhruba 40 minut. Společnost odmítla sdělit, jak velké náklady si opatření vyžádá a jaký by mohlo mít dopad na její budoucí zisky. Analytik Koiči Sugimoto ze společnosti BNP Paribas Securities odhadl náklady na minimálně deset miliard jenů (2,5 miliardy korun). „Sedm milionů vozidel je samozřejmě velké číslo. Situace se ale zřejmě nevyvine tak jako minule, kdy se zákazníci ve Spojených státech vyhýbali nákupům vozů Toyota,“ uvedl Sugimoto.

Toyota Yaris Hybrid
Zdroj: ČTK/AP/Frank Augstein

Automobilka čelila v uplynulých letech několika problémům

Toyota byla v uplynulých letech nucena svolat miliony vozů kvůli různým problémům, včetně nechtěného zrychlování automobilů. To mělo negativní dopad na její pověst výrobce kvalitních a spolehlivých vozů. V loňském roce byla Toyota navíc těžce zasažena ničivým zemětřesením v Japonsku a rozsáhlými záplavami v Thajsku.

V prvním pololetí letošního roku se však již Toyota vrátila do čela světového automobilového trhu, když předstihla v prodeji amerického konkurenta General Motors. Automobilka působí rovněž v České republice, kde provozuje společný podnik TPCA s francouzskou firmou PSA Peugeot Citroën.

Vydáno pod