Zemědělství ztratilo za poslední dekádu přes 80 tisíc lidí

Praha - V posledních deseti letech opustilo české zemědělství 81 tisíc lidí, čímž stát přišel hypoteticky o 30 miliard korun na daních, jak prohlásil prezident Agrární komory Jan Veleba. Za poklesem stojí zejména propad živočišné výroby, která je výrazně náročnější na lidskou práci než výroba rostlinná.

Fungující živočišná produkce by přitom podle viceprezidenta komory Jindřicha Šnejdrly dokázala na venkově zaměstnat o 50 až 80 tisíc lidí více než teď. Představitelé největší domácí nevládní organizace zemědělců opakovaně kritizují představitele státu, že propad živočišné produkce a problematiku potravinové soběstačnosti přehlížejí. V zemědělství podle Veleby v současnosti pracuje asi 130 tisíc lidí.

Až 50 procent vepřového je z dovozu

Do Česka se podle Veleby dováží například takřka 220 tisíc tun vepřového masa a země je u této základní komodity soběstačná jen z 60 procent. „Když se do toho započtou dovozy selat, tak je soběstačnost už někde kolem 50 procent,“ dodal Veleba. Vepřové se do země vozí především ze sousedního Německa. Od července stoupla cena německého vepřového zhruba o pětinu a kvůli tomu zdražuje také v tuzemsku.

Prasata
Zdroj: Jindřich Mynařík/isifa/Lidové noviny

„Není tady politik, který by se na to podíval národohospodářským pohledem,“ prohlásil Veleba, který podobně jako Šnejdrla aktuálně kandiduje do Senátu.

Už delší dobu se potravinová soběstačnost Česka snižuje, pokles zrychlil po vstupu země do EU. Jedná se hlavně o živočišné komodity, jejichž výroba stále klesá. Tuzemská produkce nedokáže naplnit ani spotřebu ovoce mírného pásu, zeleniny, brambor a vajec. Země je naopak soběstačná u hovězího masa, obilí, cukrovky a mléka. Názory na důležitost potravinové soběstačnosti a její zdravou míru se liší. Nejčastěji se uvádí, že by u důležitých komodit neměla klesnout pod 80 procent.

Vydáno pod