Obcí s problémovým hospodařením přibývá – loni jich bylo 84

Praha – V Česku je přes 6 tisíc měst a obcí. Z toho 84 mělo loni podle ministerstva financí rizikové hospodaření. Oproti loňsku je to o 22 více. Ministerstvo ovšem zdůrazňuje, že rizikovost hospodaření nutně neznamená, že je obec v tíživé finanční situaci. Platební neschopnost prý hrozí jen trojici českých obcí – Bublavě, Pramenům a Turovicím.

Dvě ze tří nejohroženějších obcí leží v Karlovarském kraji. Jedna na Přerovsku. Všechny tři obce mají jedno společné – do problémů je dostaly nedokončené stavby, kvůli kterým se zadlužily.

U zrodu problémů stálo stáčení minerálky i aquapark

Patrně nejhůře jsou na tom Prameny, které se zadlužily při nerealizovaných projektem na stáčení minerální vody. Obec se 143 obyvateli má roční příjem jen okolo dvou milionů korun. Dluhy loni dosahovaly 92 milionů korun.

„Jednání s věřiteli probíhají a snad se rýsuje nějaká cesta, jak se s dluhy vypořádat. Prvním úspěchem je například to, že nám Mariánské Lázně odpustily 1,7 milionu korun za děti, které dojíždí do mariánskolázeňských škol,“ uvedla starostka Pramenů Michala Málková.

Bublava se zase dostala do problémů kvůli nedokončenému projektu aquaparku. Její finanční těžkosti by mohly vyřešit pozemky. Ty jsou ale v době krize těžko prodejné. „Občas se nám podaří nějaký pozemek prodat. Ale ty nejlukrativnější v okolí sjezdovek už jsou prodané. Nyní máme asi 19 milionů korun dluhů. Postupně je splácíme,“ řekl starosta Bublavy Igor Jirsík.

Turovicím způsobil finanční těžkosti mnohem střízlivější projekt. „Naše závazky souvisí s výstavbou chráněného bydlení pro seniory, na kterou jsme dostali dotaci 42 milionů korun. Stavební firma ale nečekaně odstoupila od smlouvy a stavbu nedokončila v termínu, takže nyní musíme vrátit dotaci,“ vysvětlil starosta Turovic Pavel Baďura. A k tomu obci ještě úřady vyměřily penále ve stejné výši, jako činila původní dotace. Sečteno podtrženo teď ještě se staršími závazky obec dluží 86 milionů korun.

Dotace zavařily i dalším obcím

Problémy s dotacemi řadí ministerstvo financí mezi významná rizika pro obecní hospodaření. Vesnice a města často dojedou na nedodržování dotačních podmínek u projektů podpořených z fondů EU, ale i u národních programů. Problémy vznikají kvůli pochybení při přípravě projektů, problematická je ovšem i jejich udržitelnost. Už samotné předfinancování působí podle ministerstva obcím nemalé finanční potíže, které se pak mohou dále prohloubit.

V nárůstu rizikových obcí však ministerstvo problém nevidí. „Údaje za rok 2011 nejsou zcela srovnatelné s údaji za rok předchozí,“ upozornil úřad. U řady měst a obcí se do nich nepromítlo ani tak zhoršení ekonomické situace, jako spíše účetní odpisy dlouhodobého majetku.