Zdražování vepřového masa nebere konce

Praha – Na obzoru je další citelné zdražení vepřového masa. Přijde zřejmě po Novém roce a bude až patnáctiprocentní. Už letos přitom klesly chovy po celé Evropě, což hnalo cenu nahoru. A zemědělci se hodlají prasat zbavovat i nadále.

Už šest týdnů roste cena vepřového masa a zdražování nejspíš neskončí ani v příštím roce. Evropa vyslala varování, že prasat je nedostatek – podle prognózy Evropské komise v roce 2013 jejich stav opět klesne, a to nejméně o procento a půl. Počet čuníků dlouhodobě klesá i v Česku. Před osmi lety jich bylo přes tři miliony, teď zhruba milion a půl.

„To by se mohlo projevit navýšením cen až o pět procent,“ říká výkonný ředitel Českého svazu zpracovatelů masa Jan Katina.

Navíc hrozí, že další chovy budou muset být zrušeny kvůli novým pravidlům ochrany zvířat. To by vyšroubovalo cenu vepřového ještě výš. „Tam už se dá odhadovat deseti, možná patnáctiprocentní nárůst cen,“ dodává Jan Stibal ze Svazu chovatelů prasat v Čechách a na Moravě.

Vepřová kýta nyní stojí v průměru 110 korun. Aby se pokryly náklady na výkup masa, měla by do konce roku zdražit o dalších 20 korun a v příštím roce se její cena může vyšplhat až na 150 korun.

Šunka, která se teď prodává za 160 korun, může do konce roku podražit na 190 korun. Po Novém roce pak pravděpodobně cena překročí 200 korun.

Už teď přitom ceny vepřového masa vyskočily o pět až deset procent. Češi na zdražení reagují a vepřové maso kupují méně a méně. Některá menší řeznictví zaznamenala propad zisku až o desítky procent. „Pro malé řezníky, kteří jsou v nájmu, to může být likvidační,“ obává se majitel řeznictví Miroslav Svoboda. Vyšší ceny se navíc projeví i v cenách jiných druhů potravin – například uzenin či v restauracích.