Fed: Americká ekonomika stále vykazuje mírný růst

Washington – Americká ekonomika stále vykazuje mírný růst, i když v některých oblastech je ekonomická aktivita nadále slabší. Ukazuje to pravidelná situační zpráva s názvem Béžová kniha, kterou vydává tamní centrální banka Fed (Federální rezervní systém). Ta rovněž upozorňuje, že v některých měnových distriktech je znát nedostatek kvalifikovaných pracovníků.

Průběžné poznatky jednotlivých Federálních rezervních bank ukazují, že podmínky pro najímání nových zaměstnanců se v posledních týdnech příliš nezměnily. Zhoršení podmínek hlásí oblasti New York a Chicago.

Spotřebitelské výdaje se navzdory slabému trhu práce zatím drží. Některé distrikty tak registrují mírný nárůst maloobchodních tržeb.

Obecně podle zprávy lze říci, že tempo hospodářského růstu je v souladu s horším vývojem, který v poslední době potvrzují statistiky. Hrubý domácí produkt USA ve druhém čtvrtletí vykázal roční růst v rozsahu pouze 1,3 procenta, což je méně, než ukazovala předběžná čísla.

Budeme kvantitativně uvolňovat, dokud ekonomika nepovolí

Fed v září oznámil nové kolo takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky, se zkratkou QE3. Na rozdíl od předchozích dvou kol je to nové v neomezeném objemu, za což Fed sklidil tvrdou kritiku především z řad republikánů.

Fed bude zpočátku nakupovat hypoteční cenné papíry tempem 40 miliard dolarů (asi 774 miliard korun) měsíčně a pokračovat hodlá tak dlouho, dokud se výrazně nesníží nezaměstnanost. Ta zůstává nad dlouhodobým průměrem, i když v září nečekaně klesla na 7,8 procenta. Příznivěji se vyvíjí také trh bydlení, který prochází dlouhým obdobím výrazného útlumu. Většina distriktů zaznamenala, že se zvyšuje prodej starších domů.

„Stagnující poptávka a nejistota spojená s nadcházejícími prezidentskými volbami, americkou fiskální politikou a dluhovými problémy v Evropě byly zmiňovány jako důvody, které brání v tvorbě pracovních míst,“ uvádí Béžová kniha.

Vydáno pod