Španělé nepotřebují šetřit na knihy, v Madridu je mají zadarmo

Madrid - Provizorní prodejna knih v Madridu je skvělou alternativou pro chudé čtenáře. Lidé nemusí za tituly platit buď nic, nebo jen symbolické jedno euro. Španělé tak můžou číst i v době ekonomické krize, kdy má stále více lidí hluboko do kapsy a koupě knihy se pro ně stává přepychem.

Protože jsou všechny knihy zadarmo, nepotřebuje malé knihkupectví v centru Madridu ochranku ani registrační pokladnu. Nápad přišel z města Baltimore od jedné americké nadace. Aby majitelé obchodu podpořili čtení, v této pro Španělsko nelehké době, otevřeli v malém bytě ve španělském hlavním městě trochu jiný obchod s knihami. 

„Je to velmi jednoduché, každý je vítán. Ti, kteří můžou přispět, přispějí. Zisk nám umožní udržet tenhle obchod otevřený co nejdelší dobu,“ říká manažer obchodu Alejandro de Leon. 

Knihkupectví v Madridu (zdroj: ČT24)

Knihkupectví žije z darů a zatím se mu daří

Vítány jsou nejen finanční dary, ale i cukrovinky, káva nebo knihy. Na provoz obchodu je nutné sehnat 365 platících zákazníků po 12 eurech ročně. Což se zatím daří. Za prvních 12 dní měl obchod 120 platících, někteří přispívali i vyššími částkami od 50 až do 100 eur. V přeplněných policích leží knihy všech žánrů, od románů, beletrie, odborné literatury až po poezii. 

Eduardo Lopez-Collazo, vědecký pracovník

„Je to skvělé a antikrizové. Ve Španělsku máme DPH na knihy, která je dělá neuvěřitelně drahé. To například v Anglii nemají. Je ostuda, že když si u nás chcete číst, musíte platit příšerné ceny.“ 

Autoři projektu současně chtějí, aby zde lidé mohli uvolnit svého altruistického ducha a sdílet lásku ke knihám. „Je to báječný projekt. Já podobné věci ráda podpořím. Nabídla jsem jim stůl, který už nepotřebuji. Souhlasili, vezmou si ho,“ říká jedna ze zákaznic Amanda Gutierrez.

Knihkupectví v Madridu
Zdroj: ČT24