Českým chudým dá EU na potraviny druhou nejnižší sumu

Brusel - Česká republika v příštím roce dostane z unijního programu rozdávání potravin nejpotřebnějším 183 869 eur (4,6 milionu korun). Jedná se přitom o druhou nejmenší sumu, jaká z balíku půl miliardy eur bude mezi celkem 19 z 27 zemí EU rozdělena. Méně než na ČR připadá už jen na Lucembursko, které získá 171 704 eur. Naopak Slovensko je mezi státy, které nedostanou vůbec nic.

Do Itálie naproti tomu zamíří z programu více než 98 milionů eur, do Španělska takřka 86 milionů eur a do Polska zhruba 77 milionů eur.

Česko projekt kritizovalo

Česká republika program v minulosti kritizovala a patřila mezi země, které odmítaly navýšení rozdělované sumy na 500 milionů eur na rok. Kdyby nakonec z blokační menšiny neodešlo Německo, pak by se program zřejmě zredukoval na zhruba 113,5 milionu eur.

Ve své kritice se Česko opíralo zejména o to, že sociální pilíř, kam spadá i pomoc nejpotřebnějším, by si každá země měla držet sama. Česko rovněž upozornilo, že v každé zemi je různě nastaveno to, kdo je považován za chudého. Zatímco v ČR se to v tomto případě v podstatě vztahuje jen na bezdomovce, v jiných státech je to výrazně odlišné. Celkem program využívá kolem 18 milionů nejchudších lidí v EU.

Evropská unie
Zdroj: ISIFA/EPA/ANDREW GOMBERT

Peníze chudým rozděluje program od konce 80. let. Potraviny se dřív získávaly hlavně z intervenčních nákupů, při nichž jsou v rámci společné zemědělské politiky od farmářů vykupovány jejich produkty za pevně stanovené ceny. Jejich množství se ovšem v poslední době razantně zmenšilo, takže je třeba na trzích potraviny dokupovat.

Vydáno pod